Каква е сумата на изплатените средства на неправителствени организации през периода 2 август 2022 г. – 6 юни 2023 г. от Министерството на земеделието и храните, второстепенните разпоредители с бюджет, шестте държавни предприятия по Закона за горите, Държавното предприятие „Кабиюк” и търговските дружества с над 50% държавно учстие в капитала от системата на агроминистерството, е един от първите въпроси в парламента, зададени на новия ресорен министър Кирил Вътев.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

В писмен отговор от ведомството информират, че централата на министерството няма изплатени или предстоящи за изплащане суми на НПО за посочения период. Средствата, преведени през това време от шестте държавни предприятия, възлизат общо на 231 887 лв. без ДДС, а оставаща за изплащане сума е 1 667. Различни дейности на НПО, сред които и благотворителни прояви са подкрепяни от „Северозападно”, „Северноцентрално”, „Североизточно”,” Югозападно”, „Югоизточно” и „Южноцентрално” държавни предприятия.

Около два пъти повече обаче е изплатила Изпълнителната агенция по горите към едно сдружение с идеална цел за същия период. Тя е превела 470 514,63 лв. на „Българско дружество за защита на птиците” (БДЗП) по Проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България” по програма LIFE на Европейския съюз. 

Изпълнителна агенция по горите е координиращ бенефициер по проекта, а БДЗП е асоцииран бенефициер. НПО-то предстои да получи още 352 885,97 лв., става ясно от справката. В отговора се подчертава, че изплатените средства са постъпили от Европейската комисия.

Сумата от 3 468 лв. пък е оползотворена от Сдружение за научноизледователска и развойна дейност по проект за наем на зала в сграда Иновационен форум „Джон Атанасов”, намираща се в Научнотехнологичен парк – София. Средствата са от бюджета на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Държавното предприятие „Кабиюк” е изплатило средства по договори за развъдна дейност и селекционна работа на следните сдружения: (посочените суми са без ДДС)

 

Сдружение „Асоциация за развъждане на тънкорунни овце в България” (АРТОБ) -3 800 лв.; дружение „Развъдна асоциация за местни породи овце” (РАМПО) – 860 лв.; Сдружение „Асоциация на коневъдите в България” – 3 610 лв.; Сдружение „Българска национална асоциация за конни надбягвания” – 200 лв.; Сдружение „Асоциация „Източнобългарски кон”” – 1125 лв.; Сдружение „Асоциация за развъждане на местни породи говеда” (АРМПГ) – 1 667 лв., които предстои да бъдат изплатени.

Източник на изплатените средства са приходи от основната икономическа дейност на ДП”Кабиюк” – комбинирано растениевъдно животновъдно стопанство.

На финал от агроминистерството отговарят, че от страна на търговските дружества с над 50% държавно участие в капитала от системата на МЗХ не са изплащани средства на НПО през визирания период.