Повече от половината от вносните плодове и зеленчуци в ЕС се отправят към пазарите само на четири страни-членки, показват данни на Евростат за периода януари-октомври миналата година.
 
 
Германия получава 23.5% от общото количество, Франция – 11.3%, Нидерландия – 10%, а Великобритания – 8.4%, като целият обем на импорта в Общността през това време е 32.8 млн. тона плодове и зеленчуци.
 
На практика делът на тези страни в европейския внос почти не се променя през последните две години, коментира freshplaza.com.
Голяма част от доставките на такива хранителни продукти в ЕС влизат от трети страни през Нидерландия, Италия и Белгия, благодарение на тяхното благоприятно географско и логистично положение. Важно значение за това имат големите пристанища.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
Нидерландците са внесли през десетте месеца 3.145 млн. тона плодове и зеленчуци или 23% от общия обем. Италия е била входна врата на ЕС за 2.409 млн. тона или 18.2%, а Белгия – за 1.441 млн. тона или 10.9% от импорта. Испания също влиза в класацията с 0.943 млн. тона – 7.1% от общия обем на вноса.
 
 
Интересен детайл в публикуваната информация е, че плодовете преобладават в доставките от трети страни за ЕС. На тях се падат 85.6% от количествата.
 
От гледна точка на вноса, най-важният плод са бананите. Страните-членки на ЕС са купили през десетте месеца близо 5 млн. тона, както и 2.088 млн. тона цитруси, 1.554 млн. тона ананаси и авокадо, 1.554 млн. тона грозде и 675 хил. тона пъпеши и дини.