По време на протеста на пчеларите на 10 декември миналата година, зам.-министър Янко Иванов възложи свикването на Консултативен съвет за решаване на проблемите в сектор „Пчеларство“ към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Той вече е факт. 
 
Държавата определи шест региона, които вече излъчиха своите представители – Ростислав Рашев от Стара Загора за Югоизточен регион, Иван Семерджиев от Пловдив за Южен централен регион, Михаил Михайлов за Югозападен регион, Юлиян Станчев от Плевен за Северозападен регион, Иван Кънев от Русе за Северен централен регион и Добрин Добрев от Добрич за Североизточен регион.
 
„За първи път се създава такава работна група. Предстои ни да уведомим министерството, с което да поддържаме връзка и съвместно да придвижим нещата напред“, коментира един от членовете – Добрин Добрев. 
 
По думите му месец след протеста вълната от емоции поотмина, но остават проблемите. Те са различни за отделните райони на страната – натравяния на пчели, внос на нерегламентирани препарати, ниски изкупни цени, липса на лабораторни анализи. 
 
 
През тази година предстои да заработи и новият софтуер на Българската агенция по безопасност на храните, който да улесни връзката й с пчеларите.
 
„Надявам се чрез консултативния съвет да получаваме повече информация от МЗХГ и да можем да отговаряме по-точно на въпросите на колегите. Съответно ние да излизаме с по-ясни искания пред държавата“, допълва Добрев.
 
По време на протеста се потвърди информацията за отпускането на помощ de minimis на обща стойност 3,5 млн. лв., или около 5 лв. на пчелно семейство.
 
„Тези обезщетения се дават при извънредни ситуации. Надявам се всички ние с общи усилия да можем да работим нормално, без да разчитаме на тях“, коментира пчеларят.
 
В момента пчеларството е извън обсега на директните плащания от ОСП. Според Добрев това трябва да се промени през новия програмен период чрез субсидиране на услугата опрашване. „Ползата от пчелите, особено за растениевъдите, е осезаема“, убеден е той.
 
На въпроса защо в България има толкова организации на пчелари, Добрев ясно отговаря: „Когато има разпределение на финансови средства, винаги има апетити.“
 
Той обаче не губи надежда, защото в Добричко се инициира обединение на пчеларите и вече работи Областен пчеларски съюз. Целта е да се обхване максимален брой пчелари, които да излязат единно на пазара и да отстояват цената на своята продукция. „Само заедно можем да успеем. Хората трябва да видят, че работиш в техен интерес и съдействаш при решаване на проблемите,“ категоричен е Добрев.
 
 
В момента пчеларските организации, признати от държавата за национални и които имат право да участват по Националната пчеларска програма, са 17. Има и много други сдружения в цялата страна. Производителят от Добрич обаче е оптимист, че на подобен принцип могат да се обединят пчеларите и на национално ниво. 
 
Факт е, че вече две години във Фейсбук активно работи затворена група само за председатели на сдружения на пчеларите.
 
„Ние бяхме едни от инициаторите да се постигне този мащаб на протеста в София. Текат разговори, всеки е различен, има емоции“, споделя Добрев. 
 
Лично за него изминалата 2018 г. е била трудна. Обилните дъждове през активните три месеца – май, юни и юли, са затруднили медосбора. Който се издържа само с пчеларство в този район, е бил на загуба. „Затова болшинството от пчеларите гледат на него като хоби или помощен доход. Ние сме изключително зависими от природата, евентуални натравяния и неуредени изкупни цени,“ жалва се пчеларят от Добрич.
 
За новата 2019 г. Добрев си пожелава да получи достойно възнаграждение на труда си като всеки човек, който работи и иска да издържа семейството си.
 
„В България влиза доста нерегламентиран мед, който влияе на качеството, което се изнася впоследствие. Трябва да държим на качеството на продукцията си, за да покажем, че предлагаме нещо красиво и сладко“, заключава той.