Доматите са едни от най-популярните растителни продукти на пазара. Затова съществува жестока конкуренция между стопаните за правото да бъдат избрани от потребителя.

Вкусът на българина – розовият домат

Кой домат се продава най-добре? Отговор на този въпрос дават изследователи от университета Гьотинген, пише hortidaily.com.

Учените са изследвали характеристиките на доматите и предпочитанията на потребителите в Германия. Резултатите от изследването им са публикувани в списанието British Food Journal.

Потребителите често не знаят по какво се различава един сорт от друг. Те правят избора си, базирайки се на визуална оценка.

Германските учени са анкетирали около 1000 потребители. Последните трябвало да оценят характеристики като цвят, размер, плътност, вкус, произход, маркировка и цена на доматите.

Оказало се, че цената и цветът са най-важните характеристики за вземането на решение.

Макар че през последните години цветовата палитра на доматите съществено се обогати, червеният домат е безспорният лидер номер едно.

Зелените домати, от друга страна, се купуват рядко. Навярно това се дължи на факта, че потребителите ги асоциират с неузрели плодове.

В разрез с очакванията на учените, размерът на домата се оказал незначителен показател.

От гледна точка на екологията участниците в анкетата оценили пластмасовата опаковка като най-вредна за околната среда.

Нашите изследвания показват, че подходът, ориентиран към целева група, може да помогне да се повиши удовлетвореността на потребителите от избора на домати, казва Кристин Юркенбек, аспирант и водещ автор на изследването.

Според колегата й Ахим Шпилер, настоящите усилия за намаляване на употребата на найлонови опаковки е важна стъпка за потребителите, които искат да консумират по-екоустойчиви храни.

Когато става дума за предпочитанията на българския потребител, за поредна година у нас на почит е розовият домат. Това е една от традиционните култури, които задължително стигат до трапезата на българина. За значимостта й красноречиво говори значително по-високата й цена. Понякога на дрябно тя е дори двойно по-висока от тази на другите сортове домати.