Традициите винаги са били това, което свързват българите. Връзката със земята и плодовете й прави нашенците по-силни. 
От векове розовият домат е символ на плодородието на българската земя, а тези които продължават традицията на отглеждането му са пазители на това уникално наследство. 
 
 
За втора поредна година под звуците на кръшните български хора, Фестивалът на розовия домат, организиран от веригата магазини МЕТРО, даде възможност на български производители да предложат своята продукция, а любителите на уникалния вкус на този продукт, прославил страната ни по цял свят, имаха възможност да опитат от него и да го поставят на трапезата си. 
 
На празника в Княжевската градина продукцията си представи Атанас Атанасов, производител от Сливенско. Той  произвежда розов домат „Биволско сърце“ и „Розов блян“ и сподели пред Фермер.БГ, че е доволен от реколтата тази година и от възможността да я предлага на родните потребители. 
 
 
Любителите на сочния български розов домат можеха да опитат и да си купят от продукцията на Динко Каишев от пловдивското село Бяла река. Той има 20 декара зеленчуци полско производство и 1 декар оранжерия с домати, като цялата продукция от розов домат той реализира в магазините на МЕТРО. 
 
„С МЕТРО работя от началото на тази програма с розовия домат – от миналата година. Тази година съм доволен. Реколтата беше добра. Времето помогна с дъждовете“, каза производителят. 
 
Каишев е агроном и смята, че това много му помага, за да се справя с предизвикателствата в зеленчукопроизводството. 
В любимата салата на българина задължително присъстват и краставици. Освен любимия розов домат, Георги Петков, земеделски производител от пазарджишкото село Мирянци, отглежда и тях. 
 
 
На площ от 3 декара покрита площ, с много любов той произвежда вкусните зеленчуци, а за да ги реализира има пълната подкрепа на най-големия търговец на едро у нас. От миналата година работи с МЕТРО и на въпроса има ли полза, той отговори:
„Щом втора година работя, изводът е ясен“. 
 
Освен розовия домат, символ на плодородната българска земя, гостуващите фермери, партньори на МЕТРО в програмата „Отгледано с грижа в България“, предложиха на столичани и гостите на София сладък лук от село Реселец, боб от село Смилян, сладко от горски плодове от Родопа планина, както и разнообразие от българско овче и козе сирене, осигурено от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 
 
„Аз много се радвам на тази инициатива. И това съчетание, което се получава – представяне на доматите и то хита – розовия домат и овчето и козе сирене. Тази комбинация е чудесна.Възможността тези продукти, които се произвеждат при домашни условия, които отговарят на изискванията, МЕТРО  ни подава ръка, ние да ги пускаме в тяхната верига“, каза проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА, за Фермер.БГ.
 
 
Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов благодари на МЕТРО, че помага в опитите на държавата да насърчава българското производство и отчете високия принос на веригата в  съдействието за намиране на нови пазари извън граница за родните производители.
 
„Първоначално кампанията стартира с над 70 локални, малки земеделеца, като в момента – втората година, вече работим с над 150“, обясни Иван Райнов,  Сектор „Плодове и зеленчуци“, Метро „Кеш едн Кери България“. 
МЕТРО има 11 магазини в 9 области на страната, като стремежът е всеки един магазин да работи с поне 10 малки мести производители, които да доставят директно стоката си, непосредствено след брането. 
 
„В момента работим с над 400 вида артикули, които се доставят локално до нашите магазини, като обемите, които сме реализирали до този момент са над 4 300 тона“, посочи Райнов. 
 
За да бъде пълна палитрата от неповторимите вкусове и възможности, които предлагат българските производители, на празника присъстваха и изявени топ готвачи. Шеф Ради Стамболов показа на удивените посетители как прави уникално гаспачо, замразено с течен азот, а шеф Андре Токев опита от продуктите на родните стопани, за да продължи да работи по мисията си – да издирва и запазва автентични български рецепти, създадени с невероятно вкусните съставки, произведени от българските земеделски производители. 
 
 
За доброто настроение и усещането за запазена българщина се погрижиха фолклорните групи и ансамбли, спечелили награди на тазгодишното надиграване „Хоро се вие, извива“, които заразиха с енергия всички гости на празника. А те пък могат да кажат доволно: „И аз бях там, и розов домат похапнах“.