Свиневъдният сектор у нас понесе тежки загуби от разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) в нашата страна. 

Министър Танева пред Агри.БГ: Подпомагането няма да спре през 2021 г.

Смъртоносната за свинете инфекция доведе до унищожаването на повече от 140 хил. прасета в животновъдния сектор и личните стопанства. Развитието на епизоотията разкри проблемите с регистрацията на животните, отглеждани в „задния двор“, и с ветеринарния контрол.

За извънредното положение в сектора и действията на държавата Агри.БГ разговаря с министъра на земеделието Десислава Танева:

- Г-жо Танева, какви финансови средства отпусна държавата във връзка с Африканската чума по свинете?

- От регистрирането на първото огнище през 2018 г. България е подкрепила мерките, дейностите за справяне с епизоотията плюс платила обезщетенията на засегнатите стопанства на обща стойност близо 70 млн. лева.

От тези средства 9 млн. евро вече са възстановени на България от Европейската комисия, като очакваме още възстановяване следващата година. Към момента очакваме 23 млн. eвро по следния план, който сме предоставили. Той се актуализира. 

По принцип съфинансирането по регламент е до 75% от одобрените дейности. Няма да е нескромно да кажа, че имахме одит от ЕК по повод плановете за превенция и екшън плана за справяне с АЧС. Нашия план по дейности и действията ни получиха една много висока оценка на експертите.

Освен това двама от експертите в БАБХ - заместник изп. директор и директор на дирекция - Цвятко Александров и Георги Чобанов, са експерти към Европейската комисия (EК) по АЧС. Самата ЕК ги полза в други държави, когато там възникват тепърва огнищата или за съответните одити. Това е оценка и за експертизата, с която разполага нашата страна.

70 млн. лева дадени средства, плюс 70 млн. eвро бюджет по 6 мерки, които са пак за животновъдството - основно свиневъдството, в посока повишение на биосигурността. Всичко, което наистина максимално можехме да направим, като финансова подкрепа, сме го направили. 

Някои стопанства имат претенции по отношение на оценяването на продукцията, която бе засегната от избухването на огнищата. Има си наредба, ние сме я спазвали стриктно. Тези спорове винаги ще ги има и това е нормално. 

Сега в проекта за промени в закона е включена въпросната наредба с повече детайлизиране на процедурата за обезщетение. За тези 70 млн. лева от държавата следва да знаем, че това са пари на българския данъкоплатец. Техните пари от данъци са платени за борба с АЧС. 

Казвам това още веднъж като мотивация, че трябва всичко да правим, като самосъзнание, защото ако не го правим - ще се увеличават загубите, а ги плащане ние от нашите данъци. Затова трябва да бъдем безкомпромисни към всички изисквания за биосигурността.

И преди Африканската чума по свинете пак имаше внос на свинско месо у нас. По статистики ориентировъчно около 35%. На практика 20% от поголовието в нашата страна беше засегнато от АЧС.

Десислава Танева: Ще скъсим сроковете за директните плащания

- Как оценявате предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете?

- Това бяха всички възможни мерки, които можехме да предприемем, за да ограничим щетите от епизоотията. При това тези мерки ги направихме в условията на изключително незнание и неинформираност на обществото какво е АЧС, как се разпространява тя. 

Наистина това беше един много тежък период. В този ред на мисли мога да анонсирам приемането на План 2020 за превенция и борба с АЧС в началото на годината, с ясно разписани дейности, които ще извършва всеки отговорен по веригата - Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), стопанствата.

Ще започнем отново с информационната кампания, като след тази година вече информираността в обществото е значително по-висока.

Все още има доста предизвикателства, с които да се справим. И най-вече как всеки от нас да разбере, че справянето с тази епизоотия е заключено в изпълнението на всички мерки за биосигурност, правила, хигиена във всеки от нас

Също тежка година предстои. АЧС завладява нови територии. На 40 км от германската граница е, строят се отново огради, за да не премине. В момента в процес на изпълнение на плана сме за депопулация на дивата свиня. Над 30% е вече изпълнението.

Вземаме решение с колко да удължи срока за лов, за да постигнем по-добри показатели. Около 2500 диви свине се отстрелват на ловен сезон. До 10 проби излизат положителни.

Този вирус е на територията на цялата страна. Влезе и в Източна България, и в Южна България. Стигна и до Малко Търново. Това означава, че рискът от пренасянето му нараства неимоверно много и че мерките за биосигурност трябва да бъдат много железни - на фермите, а и всеки от нас, който е част от тази агрохранителна верига, трябва да изпълнява хигиенните изисквания за превенция за АЧС.

Още новини по темата за Африканската чума по свинете търсете тук.