Според световните анализатори, атаките срещу корабоплаването в региона на Червено море доведоха до рязко увеличаване на броя на зърнените товари, които се отклоняват около нос Добра надежда, вместо да използват Суецкия канал.

На този фон, вносът на соя в Китай от Бразилия през 2023 г. е скочил с 29% спрямо предходната година, показват митническите данни, разширявайки господството на южноамериканския производител на най-големия пазар на соя в света и изяждайки пазарния дял на САЩ.

Но страната се готви и за други рекорди. С по-голяма засята площ и по-обилни валежи, прогнозата за производството на царевица в Китай за новия сезон се е увеличила с 4,2% до 288,8 милиона тона, според доклад на Службата за чуждестранно земеделие (FAS) на Министерството на земеделието на САЩ.

Използването на царевица за фураж се оценява на 223 милиона тона. Фуражните заводи вероятно ще смесват повече царевица в дажбите при по-голямо местно предлагане, по-ниски цени на вътрешния пазар и по-ниски цени на вносната царевица, казаха от FAS.

agriniser_new


Търсенето за промишлена употреба е нараснало с 1 милион тона спрямо предишната оценка, като печалбите от етанол от царевица се увеличават. Заводите за царевично нишесте са работили със среден капацитет от 58% през последното тримесечие на 2023 г., което е със 7% повече от третото тримесечие.

„Заводите за храни и промишлен етанол се очаква да работят с подобно високо ниво и капацитет през 2023-24 г. в сравнение с последните две години“, прогнозират от FAS.

Вносът на царевица се оценява на 20 милиона тона, с 3 милиона тона по-малко от предишната оценка. Фермерите призоваха за спиране на вноса на зърно, за да защитят доходите в стопанствата си, тъй като цените паднаха под себестойността.

Производството на пшеница през 2023-24 г. беше коригирано до 136,6 милиона тона, което е спад от 0,8%, или 1,1 милиона тона, спрямо миналата година, поради очевидни загуби от валежите, който удариха ключови райони, точно преди жътвата. Площите с пшеница са се увеличили с 0,5%, но добивите са намалели с 1,3%, казват от FAS.

Вносът на пшеница се оценява на 12,5 милиона тона, като Китай е внесъл рекордни обеми през четвъртото тримесечие на 2023 г. От този общ брой 7 милиона тона са от Австралия, 2 милиона тона от Канада и 90 000 тона са от Съединените щати.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!