Консултативният съвет по хидромелиорации проведе първото си заседание в сряда. „За нас са приоритет фундаментите на земеделието – поземлените отношения и хидромелиорациите, а на тази база всичко останало, като нищо не се подценява“, каза след заседанието министърът на земеделието Кирил Вътев. 

Четете още: Министърът на земеделието отговаря на депутатски въпроси


Той припомни, че вече стартираха 24 проекта за рехабилитация на обекти на „Напоителни системи“ и има открити строителни площадки. От думите му става ясно, че изграждането на тези обекти върви много добре, а крайната цел е да се върне доброто състояние на българските хидромелиорации.

В петък министърът очаква на Министерски съвет да бъде гласувано създаването на дирекция „Хидромелиорации“. „Известно е, че за да има земеделие има две изключително важни неща - едното е земя, другото е вода. Всеки може да си даде сметка как сме правили земеделие толкова години без напояване. След като сме имали най-добрата напоителна система на най-високо световно ниво, сега се налага да възстановяваме всичко“, каза още министър Вътев. 

„От този Консултативен съвет има огромни очаквания от всички присъстващи. Има интерес както към ценообразуването на водата за тази година, така и за надграждането на проектите, които стартираха по мярката 4.3“, каза зам.-министър Георги Тошев. 

Четете още: 250 000 тона украинска царевица иска да внесе у нас новоизлюпена фирма

 

Предстои да се търси начин, как да се надградят проектите със стоте милиона лева, които са предвидени за напояване по Стратегическия план. „През февруари ще са ясни препоръките за надграждане, за да започне веднага проектирането на новите проекти, които ще стартират в края на годината. Всички осъзнават, че това е изключително важно за държавата и за земеделието в близките десетилетия. Тези процеси започват сега, но ще бъдат дълготрайни и последиците ще бъдат положителни за българското земеделие“, уточни той. 

На следващия Консултативен съвет, който ще се проведе през февруари ще се определя цената на водата за поливен сезон 2024 година, стана ясно от думите на Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД. 
Във връзка с очакваните снеговалежи и валежи тя съобщи, че „Напоителни системи“ в момента разполагат с 56% свободен обем в язовирите си“.