До 31 октомври животновъдите, кандидати за обвързана подкрепа, доказваха реализация на произведената от тях продукция за Кампания 2023. Много от животновъдите, читатели на Агри.БГ, споделиха, че няма как да докажат необходимите количества по една или друга причина. 

Фермери предупредиха, че следват фалити. 

В една от точките в меморандума, подписан между Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, касае именно реализацията на млякото.

В точка 8 се казва следното:

Земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция, поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК.

 

В множество наши материали и епизоди на AgriПодкаст обсъждахме как би могло да се докаже подобно основане за форсмажор. До конкретен отговор така и не стигнахме, затова потърсихме за коментар земеделския министър Кирил Вътев.

“В правния мир форсмажор е дефиниран пределно ясно и ние не можем да караме Брюксел да даде дефиниция за форсмажор, защото ние не сме си продали млякото.

А защо не сме си продали млякото? 

В закона за храните пише, че тези сделки стават с подписани договори между производител и преработвател. И това, че преработвателят казва от днес за утре, че няма да купува млякото, също е регламентирано в закона. Там пише, че минималният срок, в който клиентът (т.е този, който изкупува млякото) е длъжен писмено да уведоми производителя за промяна, е 30 дни. И ако някой не си е подписал договора; ако не е съобразил този текст от закона; ако не е предвидил неустойки при такова рязко отказване, както масово се твърди, че се случва - какво трябва да направи Министерството на земеделието?”, пита министър Вътев.

Въпросът тук по-скоро обаче е не какво трябва да направи земеделското ведомство, а има ли дискусия по темата с Брюксел? Изготвян ли е анализ дали сухото мляко от Украйна влияе на българските продажби? Ще се водят ли въобще преговори с Брюксел в тази посока? И може би най-важното - как въобще ще защитите тази точка?

“Ние правихме цял правен консилиум по темата както с наши, така и с външни юристи. Нито един български юрист не спомена, че е редно да питаме Брюксел за форсмажор.

Форсмажор има в Украйна - там има война. Форсмажор имаше в България при наводненията. Форсмажор има в Гърция, довечера заминавам за там. Форсмажор имаше в Турция.

У нас кой е форсмажорът, който да е попречил на продажбата на млякото? Конкуренцията?

Това е оксиморон. Как така ще посочиш като форсмажор, че не си си продал млякото и като оправдание посочваме вноса на сухо мляко от Украйна? Дори справките показват, че най-много сухо мляко влиза от Германия и това е от години назад, а не е от сега.

Ако човек мисли правилно и вникне написаното - ние искаме да обявим конкуренцията за форсмажор. Ще ни се смеят. И децата ще ни се смеят”, категоричен е Вътев.

По думите му този текст е абсурден.

“Но така и остана. Написа се, подписа се. Който може да го докаже, да заповяда. Аз не смятам, че Министерството на земеделието трябва да го доказва. Нека всеки, който има тази претенция, да го докаже.

Аз лично не смятам да се излагам, защото не мога да го докажа.

Който се държи за този текст и твърди, че трябва да бъде изпълнен, е свободен да го реализира. Нека да го докаже и ние ще реагираме по най-добронамерения и доброжелателен начин.

Нека някой да докаже, че заради сухото мляко от Украйна не си е продал млякото. И да поиска да получи подпомагане по обвързана подкрепа на база правно основание. И да даде и правното основание за форсмажор. В тези два аргумента ние ще се отнесем към ЕК, но още никой не ги е предоставил. 

Все пак в текста е записано, че земеделските производители на мляко са тези, които не могат да докажат продукция. Не пише, че земеделското министерство трябва да го докаже. Нека да четем и анализираме правилно”, добави Кирил Вътев.

По думите му инерцията за всичко да е виновно Министерството на земеделието е пагубна за самите земеделски производители. 

Кирил Вътев: И аз си позволявам да им кажа, че се самоубиват по този начин.

“Дано започнат повече хора да мислят. За щастие има една голяма част от тях, които са на пазара, конкурират се, печелят от пазара и за тях не чуваме. Но тях ги има. Има и пазарно успели земеделски производители и всъщност те в момента са здравата част от българското земеделие - другата е болна”, заключи Кирил Вътев.