Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е готов да подкрепи общи действия на петте държави във връзка с вноса на земеделски продукти от Украйна. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

Това е станало ясно по време на среща в Брюксел между министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния, на която е обсъден вносът на земеделски продукти от Украйна. „Важно е да се обърне внимание на Европейската комисия, че в тези страни изкривяването на пазара е по-голямо отколкото във всички останали държави членки на Европейския съюз“, каза министър Вътев. „Ние оказваме пълно съдействие на коридорите на солидарността, но не можем да пренебрегваме дъмпинга, който получават нашите производители и изкривяването на пазара“, коментира още министър Вътев.

Четете още: България не подкрепи предложението за нови геномни техники


Той е информирал колегите си за режима за обмен на информация между Украйна и България, договорен на регулярни срещи с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски. Министър Вътев очаква предприетите мерки да увеличат изкупуването на български слънчоглед, който е сред чувствителните стоки. 

На срещата нашият министър е информирал останалите земеделски министър и за проблема на българските животновъди с вноса на сухо мляко от Украйна, който прави дъмпинг на българското прясно мляко и създава напрежение в сектора.  „Този продукт е извън обхвата на споразуменията както с ЕС, така и с украинския лицензионен режим“, уточнява още министърът по време на срещата.