Позицията на България по предложението за Регламента за нови геномни техники е „въздържал се“. За това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев, който участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

Българската позиция отразява политическата чувствителност по темата и обществената нагласа по този въпрос в страната, съобщават от пресофиса на аграрното министерство. 

Предложението за Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники и храните и фуражите от тях беше представено през юни от Европейската комисия като част от пакет законодателни мерки за устойчиво използване на ключови природни ресурси. 

Миналата сряда правителството одобри положителна позиция на страната за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. Последва остра реакция на някои български земеделци и асоциации, което доведе до свикването на извънредно заседание на Комисията по земеделие в Парламента. На нея депутатите решиха позицията на страната ни да се промени на "въздържал се".

След това в социалните мрежи министърът изрази личното си мнение по темата и се възмути от стеклата се ситуация. 

Пред представителите на медии в Брюксел министър Вътев коментира темата като подчерта, че е погрешно новите геномни техники да бъдат представени като ГМО. Той посочи, че очаква климатичните промени и пазарната конкуренция да насочат вниманието на земеделските производители и потребителите към научните постижения в областта на новите геномни техники и постигнатите резултати.

 „Всички искаме храната, която консумираме, да е чиста, с по-малко пестициди, с по-малко препарати за растителна защита, с по-малко торове и да устоява на климатичните промени“, коментира министърът. Той посочи, че работата по Регламента продължава и със сигурност пазарът на базата на климатичните промени и пазарната конкуренция ще ориентира всички земеделски производители и потребители към възприемането на новите геномни техники, тъй като вече има изключително интересни резултати, описани от световната наука.

На заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в понеделник не беше постигнато съгласие по обща позиция. Работата по законодателното предложение продължава.