Общата стойност на средствата по украинската мярка е 200 893 000 лева, като почти всички суми по меморандума, подписан на 20 септември, вече са изплатени. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев в четвъртък на брифинг след Консултативния съвет по поземлени отношения. 

По пропадналите площи, които по закон трябваше да се изплащат през следващата година, са преведени 21.568 млн. лева, добави министърът. 

Вътев припомни, че България настоява Европейската комисия да направи изключение за нашата страна и да отмени тавана по украинската помощ.

„В меморандума, сключен между протестиращите земеделски производители и правителството има текст, който задължава премиера и земеделския министър да водят преговори с Европейската комисия за промяна. В Министерския съвет в сряда мина решение да се водят такива преговори.

Отново сме пуснали писмо до ЕК, въпреки че вече имаме аргументиран отказ от 9 юни. В него се посочва, че надвишавайки прага от 250 000 евро, изкривяваме конкуренцията. Въпреки това продължаваме преговорите и настояваме за България да се направи изключение“, каза министър Вътев.