От 20 ноември ще стартира приемът за помощта de minimis, който създаде не малко напрежение в земеделската общност.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Направен е сериозен анализ на структурата на стопанствата и се постарахме да удовлетворим както меморандума след протеста, така и исканията от срещите с животновъдите“, коментира министърът на земеделието Кирил Вътев пред bTV.

Той е категоричен, че стопанствата не се делят на малки и големи, макар малките да са най-ощетени, когато се прави една ставка. 

„По начина, по който дойдоха и крещяха недоволните, които искат да правят протест, означаваше, че абсолютно всички ще получат едни нищожни суми, от които щяха да са безкрайно недоволни“, каза още министърът. 

Въз основа на анализа за структурата на стопанствата са заложени съответните модулации, стана ясно от думите му.

Кирил Вътев: Най-малките ще получат по-висока ставка, средните по-малка, а най-големите – най-ниска, което е справедливо. Изпълняваме меморандума, за да дадем на най-малките, както и желанията на тези, които искат всички да вземат, и спазваме регламента да не бъде дискриминиран никой.  

Предстои разплащане, което ще е около 700 000 млн. лева за всички земеделски стопани, а в момента тече приемът на проекти за 320 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост, припомни ресорният министър.