Предлагаме промени в Закона за поземлените отношения, като ще разчитаме на Народното събрание за подкрепа. Всички пасища да се отдават приоритетно на животновъди, както и земя от Държавния поземлен фонд – приоритетно за производители на плодове и зеленчуци и животновъди. Ако остане нещо свободно, да се пуска на свободен търг за всички желаещи. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев по време на официалната церемония по откриване на 17-ото Национално животновъдно изложение в Сливен.

Франция: Институт, създаден от животновъдите им помага да внедряват новостите

„Подготвяме и Закон за търговията с агрохраните, така че да отворим пътя на пазара от производителя до масата. Искрено се надявам, че елитът на животните, който се вижда тук, ще бъде доразвит през следващите години и ще заложим на по-висока продуктивност”, допълни ресорният министър. 

В подкрепа на производството на български продукти догодина ще стартира конкурс за продуктивност в различни категории: плодове, зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед. Ще има и конкурс за общини, които ще съдействат на своите граждани да развиват подобно производство. 

Изложението в Сливен продължи с награждаване на животните, спечелили призовете на тазгодишното издание, фолклорна програма, представяне на кучета, които са носители на европейски и световни купи, спектакъл „Багатур” с демонстрация на бойни умения на старите българи. 

В официалната делегация присъстваха още Деян Стратев – зам.-министър на земеделието, Светлозар Патарински – изпълнителен директор на БАБХ, Галя Викьова – зам.-изпълнителен директор на БАБХ, Деница Динчева – директор на Дирекция „Животновъдство”, Росен Баев – главен секретар на ИАСРЖ, Димитър Горов – зам.-изпълнителен директор на ДФЗ, Димитър Панайотов – декан на Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора и председател на Националния съюз на зооинженерите, Десислава Танева – председател на Комисията по земеделие към Народното събрание, Георги Йорданов – изпълнителен директор на ИАСРЖ.

Изложението в Сливен традиционно представя породи животни от различни видове - биволи, крави, коне, кози, овце, кучета както и екзотични животни. Повече от 160 фермери презентират постиженията на българската селекция на местни и комерсиални породи, както и фермерски продукти, произведени по стари български рецепти, включително специално зелено овче сирене от Черни Вит.