Кирил Вътев е служебният министър на земеделието и храните. Той и предложените за служебни министри в кабинета "Главчев" положиха клетва пред депутатите в Народното събрание. 

Малко преди това президентът Румен Радев издаде указ за назначаването на служебното правителство с премиер Димитър Главчев. 

Това е 103-тото правителство на България и деветото служебно.

Следвайки новите правила в Конституцията, приети в края на миналата година, президентът Радев определи кой да застане начело на служебния кабинет измежду подбран списък от кандидати, след което съставът му бе предложен от посочения за служебен министър-председател Димитър Главчев.

Досега при поемането на властта от служебно правителство церемонията по встъпването му в длъжност винаги се е провеждала в Гербовата зала на президентството. Заради промените в Конституцията Румен Радев сам пожела това да стане в парламента, тъй като според него отговорност за действията на кабинета от тук нататък ще имат политическите сили.

Кирил Вътев

Според биографията, публикувана на сайта на Министерство на земеделието:

Кирил Вътев е роден през 1958 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от Националната спортна академия, гр. София. Завършва множество обучения и специализации в чужбина, сред които са: „Запознаване с кооператива „Mercadona“, Барселона, Испания; „Обучение в производството на говеждо месо от кооперативи“, Модена, Италия; „Обучение по програмата JICA, Japan International Cooperation Agency“, Токио, Япония; „Програма за Генерален Мениджмънт към Австрийската Стопанска Камара“, Виена, Австрия и други.

В периода от 1993 – 2023 г. е съсобственик и управител на месопреработвателно предприятие „Тандем - В” ООД, гр. София.

Притежава значителен професионален опит като председател на „Асоциация на месопреработвателите в България“ (1999 – 2004 г. и 2010 – 2013 г.)

Бил е член на Държавната комисия по биоземеделие в периода - 2003 – 2010 г.

От 2017 г. до момента е председател на настоятелството на Българска хранителна банка, като той е и сред нейните основатели през 2012 г.

Кирил Вътев е получавал и редица награди и отличия за своите постижения, като: приз за  принос в развитието на Германо-Българските икономически отношения, връчен от Германо-Българска индустриално-търговска камара; отличие за “Мениджър човешки ресурси - 2009” на Фондация „Човешки ресурси в България и евроинтеграцията”; награда за дългогодишна дейност и принос в изграждането на регионалните браншови организации, връчена от Българска стопанска камара и други.

До март 2024 г. Кирил Вътев бе част от министерския съвет, оглавяван от акад. Николай Денков и отговаряше за земеделието и храните. На 5 април стана ясно, че Вътев е кандидатът за аграрен министър в служебния кабинет на Димитър Главчев.