“Държавната лаборатория вече функционира на ГКПП “Капитан Андреево” и там друга лаборатория освен държавна, няма да се върне”, категоричен бе Кирил Вътев в отговор на журналистически въпрос относно решението на Административен съд - София град да върне обратно на българо-турската граница частната лаборатория “Евролаб 2011”, която да извършва фитосанитарен контрол и изследване на пробите на внасяните плодове и зеленчуци от трети страни. 

“Съдът върна фирмата, която извършваше товаро-разтоварната дейност на ГКПП “Капитан Андреево”, ние не я допуснахме, направихме конкурс и в момента фирмите там са 6. Така е по регламент, така е и по съдебно решение. Ние нямаме друг полезен ход относно товаро-разтоварната дейност. В понеделник съдът върна и фирмата в лабораторията - “Евролаб 2011” и обжалваме решението на съда. За държавата би било много полезно и икономически, и практически, ако тази лаборатория, която е ползвала фирмата, при някакви определени условия да остане в полза на държавата.”, допълни още министърът на земеделието и храните. 

БАБХ в сряда разпространи информация, че ще бъде обжалвано решението на Административен съд - София град, с което се отменя заповедта на областния управител на Хасково от месец февруари 2023 г. С тази заповед фирмата „Евролаб 2011“ беше задължена да освободи държавни помещения на ГКПП „Капитан Андреево“.

Независимо, че БАБХ не е основна страна по делото за действията на областния управител, ще бъдат предприети последващи законови действия в защита на държавния интерес, коментираха от БАБХ. От Агенцията казват още, че е отхвърлила искането на „Евролаб 2011“ за достъп до стратегически важни зони и няма да позволи на споменатата фирма повторно да получи такъв.

Решението на съда не променя създадената организация на ГКПП „Капитан Андреево“. Агенцията продължава да извършва всички дейности по осъществяване на официалния граничен контрол от нейната компетентност, включително и лабораторните изследвания на внасяните храни и стоки, се казва в съобщението от БАБХ.