В 10-километровата зона около едно от огнищата на Африканска чума (АЧС) - село Красново, Бъкгарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е открила четиринайсет незаконни обекта, съобщиха от агенцията. 

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Нерегистрираните стопанства са тип "заден двор". Въпреки че по закон отглеждащите животните по този начин също са длъжни да узаконят обектите си, последните три огнища на АЧС в Пловдивско и Пазарджишко доказаха, че хората продължават да отглеждат прасета нелегално.

"На стопаните е наложена възбрана за движение на свинете и са им връчени предписания за регистрация. Животните ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за изследване. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета", уверяват ветеринарните власти.

В самото село Красново няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина на „задния двор“, в който е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Днес там е извършена поредната
дезинфекция.

БАБХ: Проверките продължават в селата Мало Крушево и Старосел, а утре (петък) ОВЛ ще инспектират стопанствата в село Драгомир, община Съединение.

Тъй като в тези стопанства мерките за биосигурност остават под въпрос, а заплахата от нова вълна на заразата във ферми се увеличава, исканията на индустриалните свиневъди да се забрани отглеждането на прасета в задните дворове се подновиха.

След среща с ръководството на Земеделското министерство свиневъдите очакват от ведомството отговор какви от набелязаните мерки за подкрепа на сектора могат да бъдат приложени в най-скоро време. Едно от обещанията е, че ще се потърси възможност за осигуряване на зърно за изхранване на животните от държавния резерв, което да се върне следващата година. 

Министър Бозуков обеща също до края на годината да бъде изплатен остатъкът от 23 млн. лева към свиневъдния бранш по схемата за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към отглеждането на свине. Браншът също очаква плащания към него, които да бъдат включени в актуализацията на бюджета.