От догодина ще се дават субсидии за подсяване на пасища, като ангажиментът ще бъде петгодишен. От тях няма да могат да се възползват стопаните, които сеят фуражни култури, но са добра опция за земите в Натура 2000, където не се допуска разораване. 

Отпада изискването за плодовитост при млечните крави, но възрастовите ограничения остават

В основата си новата интервенция по Втори стълб е добра, но недоизпипана. Вратата за злоупотреби е широко отворена, категорични са от животновъдния бранш.

„Подсяването с култивирани семена и тревни смески се прави, за да може да се подобри тревостоят и респективно храненето на животните. Така формулирана обаче, без изискване за притежание на животни и без таван на площта за подпомагане, интервенцията просто раздава едни пари“, коментира Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

По време на Тематичната работна група за изработване на Стратегическия план на 13 октомври той е направил предложение за прецизиране на формулировката, така че финансовата помощ да стигне до реалните животновъди. От Министерството на земеделието са обещали да помислят и да насрочат нова среща с бранша.

„Резонно е интервенцията да се отнася само за земи с начин на трайно ползване пасища, мери и ливади (ПМЛ), които се раздават с предимство на животновъди. А не да вземеш под аренда изоставени ниви, да ги вкараш в слой ПМЛ и да започнеш да ги подсяваш. За какво ги подсяваш, като нямаш животни?!“, пита реторично Чуканов. 

Добра новина е, че от ресорното министерство са взели под внимание становище на браншовата организация относно почистването с шредери, като не го приемат за добра екологична практика

„Земеделците, които искат да чистят пасища с шредери и да ги поддържат в добър екологичен вид, ще могат да получават само базовото плащане по СЕПП и преразпределително плащане. Но тъй като те не изпълняват екологични ангажименти, не могат да получават друго подпомагане“, обяснява браншовият представител. 

Той се опасява обаче, че ако интервенцията за подсяване на пасища не бъде преработена, всички бенефициенти, които досега са чистили с шредери, ще се пренасочат и ще започнат да подсяват. 

На срещата в земеделското министерство се е потвърдило опасението на животновъдите, че прилагането на агроекологичната мярка „Пасторазлизъм“ в новия програмен период виси на косъм. 

„От МОСВ заявиха, че нямат нищо против животни да пасат в Националните паркове, но да не се подпомагат. Преди твърдяха, че имало преизпасване, ерозия на почвата, замърсяване. Изведнъж се оказа, че пашуването не е краят на света, как така“, недоумява Стоян Чуканов, правейки догадки каква е реалната причина за саботиране на подпомагането.