По традиция в началото на март се дава официален старт на кампанията за директните плащания. Тази година със заповед на земеделския министър Десислава Танева приемът на заявления започва на 2 март. Новото тази година е, че подаването им ще става онлайн.

Заявления за директните плащания: Кои са новостите?

За първи път новината за електронното кандидатстване бе съобщена през месец ноември. По-късно, в отговор на питане на Агри.БГ какво да направят фермерите в аванс, от там отговориха, че регистрирането в Системата за електронни услуги (СЕУ) с валиден имейл адрес е задължителна първа стъпка.

Хубаво би било стопаните вече да са разгледали своите парцели в актуалния слой за допустими за подпомагане площи. Картата е общодостъпна на сайта на Разплащателната агенция и включва номер на парцели, слой допустимост, различни слоеве и т.н.

На трето място, фермерите биха могли да си помогнат с очертаване на площите за подпомагане с един най-обикновен софтуер за очертаване на земеделски парцели. 

Хубаво е да се има предвид, че Кампания 2020 стартира и с нови слоеве в ИСАК, които да контролират прилагането на схемите. В тях ще бъдат посочени споразуменията, опожарените и разорани площи.

По време на Кампания 2020 производителите имат възможност да спечелят още време, като сами си подадат и приключат заявлението онлайн. За целта им трябва квалифициран електронен подпис, с който да се легитимират пред ДФЗ.

Разбира се, остава и другият вариант – фермерите да се регистрират предварително, да очертаят площите си, след което да посетят съответната общинска служба, за да визуализират и разпечатат на хартия своето заявление.

Поглед назад във времето показва обаче, че нито една кампания досега не е минала безпроблемно. Миналата година например имаше неуредици с електронната система ИСАК, свързани с очертаването на площите, контролите и възможността за приключване на заявленията. Те  доведоха до удължаване на срока за подаване на заявления за директно подпомагане без санкция - от 15 май на 23 май. 

Още в началото на тази година обаче Васил Грудев увери, че системата е тествана, така че да няма сътресения при въвеждането на новата практика. За по-сигурно от ДФЗ планират да отворят и съответните горещи телефони за работа със системата.

Справка на сайта на ДФЗ показва, че все още не е качен и така важният Наръчник за кандидатстване за директни плащания Кампания 2020, който се изготвя от земеделското министерство. 

Фермери коментират, че все още чакат и окончателния специализиран слой за допустимите площи за подпомагане. До 13 декември в земеделското министерство постъпваха жалби, свързани с припокриване на площите или други проблеми. Важно е те да се изяснят, за да не се стига до грешки с парцелите, които фермерите заявяват за подпомагане.  

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вижте промените в обвързаното подпомагане на плодове и зеленчуци

За животновъдите: По-високи ставки и по-малко мляко за доказване

Биорегистър: Едва 40% от производителите са въведени