Цената на картофите достигна рекордно ниските 27 ст/кг от производител. За това алармира пред Фермер.БГ Живко Димитров, производител на картофи от Кюстендил и член на управителния съвет на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК). 
 
„Цените не искам да ги споменавам дори, защото такива цени не е имало откакто се занимавам със земеделие. Получавам оферти на 27 ст. да товарят от място. При това цената е за перфектно качество на картофа, каквото трудно можем да осигурим тази година“, обясни Живко Димитров.
 
Близо 1000 лева ще са загубите от декар картофи за производителя тази година. "Тази година производството ми стъпи на 1200 лв/декар. Като продам един тон на 27 стотинки, се получават 270 лв.", обясни Димитров.
 
Производителите срещат трудности и при опитите си да работят с големите търговски вериги, които поставят различни изисквания за стоката:
 
„Да не говорим, че ходих на среща с една от Големите търговски вериги, от където ми поставиха условия, че искат 10-килограмови опаковки, при положение, че българските производители работим с 25-килограмови опаковки“, разказа още производителят.
 
Картофопроизводителят прогнозира фалити през тази година и апелира за спешна помощ от страна на държавата.
 
 
Очаквайте интервю с Живко Димитров по-късно във Фермер.БГ!
 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!