Запазва се тенденцията от последните няколко седмици на плавно поскъпване на картофите. За това говорят данните в последния Оперативен анализ на основните земеделски култури, изготвен от Министерството на земеделието.
 
На седмична база картофите достигат средна цена на едро от 0,93 лв./кг, или с 2,2% по-висока. Спрямо година по-рано обаче поскъпването е доста по-осезаемо – с 60,3%.
 
Вносните домати и ябълки се търгуват малко под нивото от предходната седмица, съответно с -4,2% и -2,1%. На годишна база обаче се отчита поскъпване с 22,3% при доматите и поевтиняване с 40,6% при ябълките.
 
Към 20 февруари почти няма движение в средните изкупни цени на зърнените и маслодайните култури. На седмична база слънчогледът поскъпва с 1,3%, докато пшеницата и царевицата поевтиняват в рамките на 0,3–1,1%. През последната седмица не са изкупени никакви количества ечемик.
 
Измененията в ценовите нива спрямо година по-рано са доста по-съществени при пшеницата. Хлебната пшеница се търгува с 30% по-скъпо, а фуражната – с 28,4%. Изкупните цени на царевицата и слънчогледа също са се повишили, но далеч по-слабо – съответно с 1,8% и 2,5%.