Иван Иванов за мен е непознато име. Търсейки положителното и доброто, може би е добре, че това е човек, който е по равно отдалечен от всички сектори. Още повече, че сме в такава ситуация, която новата ОСП налага изготвянето на Стратегически план. Дори в коалиционното споразумение има залегнали някои приоритети, които по някакъв начин ще доведат до съответните катаклизми между браншовете. 

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Така съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев коментира новата фигура в аграрния сектор - избраният за министър Иван Иванов. 

Дали обаче непознаването на сектора няма да му отнеме време и да затрудни работата по важните въпроси. 

“Така е, но в крайна сметка е важен експертният му кабинет - заместниците и съветниците му. Би следвало те да са много запознати и да са вещи в материята, за да може да се минимизира този период на адаптация на целия политически кабинет”, обясни Караколев и добави, че в крайна сметка министърът е политическа фигура и браншът е наясно с това.  

Според съпредседателя на НОКА министърът би следвало да се води от разписаните политики, цели, задачи, приоритети, заложени в коалиционното споразумение. 

Какво смята Караколев за отделянето на БАБХ от министерството. 
“Така или иначе агенцията работи самостоятелно. Това е първостепенен разпоредител с бюджетни средства и отдава работи като самостоятелна структурна единица. 

Винаги може да има междуинституционален съвет или взаимоотношения, които да бъдат заложени в правилника на Агенцията. И не мисля, че е проблем, това не е някаква дирекция към министерството или някакво структурно звено, както е “Напоителни системи”, на което министърът да е принципал.