Редица браншови организации в земеделието настояват за спешна среща с новия земеделски министър в редовното правителство - Иван Иванов. Причината е обсъждане на приоритетите в сектор “Селско стопанство”, научи Агри.БГ.

 Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

“Във връзка с особено важните процеси и стратегически документи, които трябва да бъдат приети в спешен порядък, е от изключителна важност професионализмът на заместник- министрите и съветниците в земеделското министерство, които ще бъдат ангажирани с тяхното изготвяне. Мерките за подкрепа и развитие на земеделието в България трябва да бъдат съобразени с европейската Зелена сделка, както и със стратегията „От фермата до трапезата”.

До този момент, за голямо наше съжаление, липсва дългосрочна визия и стратегия в  земеделието. Изключително обезпокоителните  данни от всички проведени до момента анализи  показват категорично, че средните и малки производители, които би трябвало да са гръбнака на сектора намаляват година след година. От друга страна показателите за добавена стойност от селското стопанство не растат и на практика продължаваме да губим  добавена стойност в различните подсектори.

Секторите „Плодове", „Зеленчуци", „Животновъдство" и „Биопроизводство" бяха силно неглижирани и превръщани в чувствителни такива. А традиционни сектори като „Лозарство" и „Розопроизводство" са необлагодетелствани и бедстващи”, пише в писмо, адресирано до аграрния министър.

Една от асоциациите, която е подкрепила писмото е Българска асоциация биопродукти (БАБ). С председателя на асоциацията Албена Симеонова разговаряме за новия министър.

“Искаме спешна среща, за да видим как ще се структурира политическия кабинет. Съответно очакваме бърза реакция от тяхна страна и покана за среща. Много е важно заместник-министрите да познават сектора. Според мен и настоящите заместник-министри са подходящи, но съм сигурна, че и партията има добри кандидатури”, коментира Симеонова.

Тя е оптимист за новия министър, както и за предложенията, записани в коалиционното споразумение в частта “Земеделие”.

“Искаше ми се да е някой, който да е близък до земеделието. Например проф. Иван Върляков ми се струваше добре, за него не съм чула лоша дума. Но министърът на земеделието обикновено е политическо лице. Относно коалиционното споразумение, то е идеално. Повечето предложения са направени от мен и нашия екип. А аз съм го направила като човек от бранша. Хубаво е, стига да се изпълни”, заключи Албена Симеонова.