И през следващите 7 дни се очертава сухо, горещо време, а в по-голямата част от полските райони и задълбочаващ се дефицит на почвена влага, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Прогнозираните екстремно високи максимални температури, до 38-40°С, ще нарушават нормалния ход на вегетационните процеси, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури от късното полско производство, предупреждават агрометеоролозите.

НИМХ: В началото на август дефицитът на почвена влага ще налага повишаване на поливните норми при вторите култури и по-късните хибриди царевица, при които ще се осъществява формиране и наливане на зърното. 

През периода при средноранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза млечна зрелост, а при ранните - преход от млечна към восъчна зрелост. В средата на първото десетдневие на август слънчогледът на отделни места в южните райони ще встъпи във фаза на узряване.

В началото на август остава висок рискът от пожари. Условията ще бъдат неподходящи за приключване на жътвата на пшеницата и за провеждане на механизирани почвообработки.

През следващия 7-дневен период на места в Дунавската равнина, в част от централните и южните райони на страната (Плевен, Ловеч, Велико Търново, Свищов, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Сливен), където през последните две десетдневия не са регистрирани валежи, задълбочилото се засушаване ще постави под въпрос оцеляването на част от късните пролетните култури, отглеждани при неполивни условия. 

В тези райони отсъствието на влага и в по-дълбоките почвени слоеве ще се отрази неблагоприятно на късните сортове овошки и лози, които са в процес на наедряване на плодовете.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.