През последните месеци производителите на ябълки в Полша бяха посъветвани да се подготвят за неблагоприятните изменения на климата. Поради затоплянето в глобален план реколтата от ябълки вероятно ще започне да намалява с 2% за десетилетие.

ОСП работи за нас: Вижте как става това в чудна градина с праскови

Горещините ще променят и вкуса на плодовете, предупреждават експертите от Асоциацията Unia Owocowa, пише изданието portalspozywczy.pl.

Поради климатичните промени, които наблюдаваме, условията за производство на плодове и зеленчуци в цял свят се променят, подчертава Аркадиуш Гайк, президент на асоциацията.

На свой ред експерти от ЕС отбелязват, че климатичните промени понижават киселинността и плътността на плодовете, едновременно с това повишавайки нивото на захарта.

Твърде високата температура, особено през есента по време на узряване на плодовете през нощта, прави ябълките твърде сладникави.

Същевременно има проблеми с количеството и разнообразието от насекоми-опрашители, необходими за устойчивото производство на ябълки. Намаляването на опрашителите е по вина не само на глобалното затопляне.

Последните данни показват, че средната температура на въздуха на повърхността на Земята се е повишила през XXI в. от 1,8 градуса по Целзий до 4,0 градуса по Целзий поради растящата концентрация на парникови газове в атмосферата.

Във връзка с глобалното затопляне добивът от основни продоволствени култури вероятно ще пада с по 2% за 10 години, добавят учените.

Според експерти по-топлият влажен въздух от есента до пролетта ще увеличи риска от разпространяване на гъбични болести по растенията.

Заразените плодове от зимните сортове ябълки по-трудно се съхраняват и изобщо не са годни за съхранение. Затоплянето на климата също така спомага за появата на нови видове вредители, които се хранят със земеделски култури.

Влиянието на по-високи температури ще се усеща през целия сезон. Малко количество сняг през зимата вече провокира дефицит на вода за растенията през летния сезон. В Полша най-голяма заплаха е дефицитът на прясна вода за напояване, казва Аркадиуш Гайк.

Филип Бинар, генерален представител на Freshfel Europe – европейска асоциация на производители на пресни плодове и зеленчуци, призова фермерите да се насочат към инвестиции в защита на овощните дървета. Има нужда от защита срещу силна градушка, суша, ветрове и слани.

Добре дошли са инвестициите в други мерки – икономия на потребление на водата, предотвратяване на разпространяването на нови вредители и болести и използване на нови сортове, адаптирани към променените климатични условия, казва Бинар.