Какви са новите промени, които се предвиждат да залегнат в Стратегическия план на България по екосхемите и Стандартите за поддържане на добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС)? Тази тема обсъдихме в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: По-зелени и умни!”.

Гости в събитието бяха Аделина Стоянова, директор на дирекция "Директни плащания" в Министерството на земеделието и храните и Петър Кировски, директор на дирекция "Растениевъдство" в Министерството на земеделието и храните.

"Най-голям интерес в рамките на Кампания 2023 г. по отношение на заявяването на екосхемите имаше по две интервенции - Екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал - 282% спрямо планираните площи. Както и Екосхемата за намаляване използването на пестициди. 

В рамките на тези две интервенции ние сме направили определени подобрение, по отношение на условията за подпомагане, чрез адаптирането към земеделските практики и съответно сме увеличили бюджета за сметка на първите две интервенции биоразнообразие и горски екосистеми, за да можем да осигурим ниво на подпомагане по тези две интервенции за земеделските стопани, което да отговаря на екологичната амбиция и условията, на които те трябва да отговорят", обясни Аделина Стоянова.

В рамките на Екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал  са добавени две нови практики, които могат да бъдат използвани за заместващо зелено торене, като междинните и покривните култури са разделени. 

"Междинните култури трябва да са налични на полето от 1 октомври до 1 декември. След което могат да се използват за последващо зелено торене. Покривните култури запазват периода, в който до момента бяха задължени фермерите. Периодът е от 15 октомври на годината на кандидатстване до 15 февруари на следващата година. В рамките на тази интервенция сме преразгледали площите, които могат да бъдат посочени, като индикатор за изпълнение и съответно сме увеличили бюджета по интервенцията", добави експертът. 

Екосхемата за намаляване използването на пестициди е най-предпочитана от земеделските стопани. Над 460% е увеличението на площите, спрямо планираните първоначално площи.

Ето и кои са промените

"На първо място, за да получат подпомагане по тази интервенция, фермерите не трябва да прилагат препарати за растителна защита от Първа професионална категория за употреба. Освен това фермерите спрямо земеделските земи, с които разполагат, могат да приложат още една от двете практики - комбинирано с неизползването на ПРЗ от Първа група. Това е неизползването на тотални хербициди, включително такива, които съдържат глифозат. Или да използват феромонови уловки или полезни биологични агенти, бактеорологични или гъбни агенти и други биологични препарати. Едновременно с неизползването на ПРЗ от Първа професионална категория за употреба", каза още Аделина Стоянова.

Петър Кировски от своя страна коментира темата за Стандартите за поддържане на добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), както и промените, които ще трябва да защитим пред Брюксел.

"Ние предлагаме три промени в три стандарта. 

Едната промяна е свързаната с това, че има опасност от обръщане на обработващата техника при големи наклони от над 10%. Всъщност това, което сега предлагаме е, изискването да бъде обработката на площа, да бъде перпендикулярно на наклоните. Тоест да се избегне тази опасност. Ние даваме възможност всички почвообработки да стават като алтернатива. 

Промяната, която предлагаме е да има вертикални обработки, без обръщане на слоя, минимални ивични обработки на почвата. Това е като опция в ДЗЕС 5. 

Друга промяна, която дойде от дирекцията, е искането за отстояние около водните басейни. Това е по ДЗЕС 4. Предлагаме там, където е равно, да се остави ивица с ширина 3 метра. Досега беше 5 метра. Считаме, че тези 2 метра оказват влияние и стопаните ще могат да ги обработват.

Най-щекотливата тема е в ДЗЕС 6. Тази година се видя как шести стандарт трудно би могъл да се изпълни при тези терени, които са с над 10% наклон. Нашата промяна, която предлагаме, е за страната ни да остане един чувствителен период. Това да бъде само летният период и да бъде до месец септември", заключи Петър Кировски.


Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg