Глобалните цени на хранителните стоки се очаква да спаднат от рекордно високи нива през 2024 г. след три години на сътресения, причинени от война, климат и ескалиращи разходи за енергия и вложени ресурси, според годишния доклад на Rabobank за Agri Commodity Markets Outlook.

С по-ниските цени на селскостопанските стоки, един от основните двигатели зад инфлацията на цените при храните е на път да спадне. Въпреки облекчението на цените и наличността, Rabobank все още прогнозира, че търсенето ще остане слабо, тъй като потребителите продължават да се справят с икономически предизвикателства, включително висока инфлация и лихвени проценти. Rabobank очаква слабият икономически растеж през 2024 г. да ограничи растежа на търсенето на селскостопански стоки.

„Описването на последните три години на световните цени на селскостопанските стоки като нестабилни е подценяване“, каза Карлос Мера, ръководител на отдела за селскостопански стоки в Rabobank. „Производителите все още се борят с последиците от войната, неблагоприятното време, високата инфлация на производствените ресурси и слабото потребителско търсене, но гледат на 2024 г. като на връщане към подобие на нормалност.“

Rabobank прогнозира, че цените на основните селскостопански стоки царевица, соя, захар и кафе ще се понижат, тъй като производството има време да се адаптира към високите цени, а търсенето остава слабо. Пшеницата ще остане обект на несигурност, свързана с времето и износа. Производителите на хлебни изделия, млечни продукти и животински протеини се очаква да бъдат най-големите печеливши от забавянето на производствените разходи.

При пшеницата, Rabobank очаква нов дефицит на световния пазар, пети пореден. Ще има изненади в Южното полукълбо през следващите месеци, като Аржентина и Австралия ще се представят по-слабо. Ел Ниньо може да остави полетата в Австралия с малко влага преди сеитбения сезон през 2024 г., според Rabobank.

Реколтата на Русия през 2024 г. вероятно ще остане над 87 милиона тона, но всяко очакване зависи от несигурността на климата и ограниченията за износ.

Междувременно руско-украинската война ще продължи да оказва влияние върху производството и износа и ще доведе до свиващ се експортен потенциал и за двете страни.

Цените на пшеницата са намалели с около 27% от началото на 2023 г. според Rabobank и сега се търгуват на нива доста под тези, наблюдавани преди войната в Украйна, която започна през февруари 2022 г. Слабостта при цените на пшеницата се дължи до голяма степен на силния руски износ, дори след отмяната на Черноморската инициатива за зърно и натискът от намаляващите цени на царевицата.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!