Фермерите са скептични към работата на биорегистъра. Тава стана ясно от анкетата на Агри.БГ, проведена през този месец, в която ви попитахме "Притеснява ли Ви, че попълването на данните в биорегистъра се бави?"

Вижте новата ни анкета

Повече от половината - 53% от отговорилите, твърдят, че са обезпокоени от случващото се със новата система, която започна работа в началото на септември миналата година, но до крайния срок през февруари 2020 г. не можеше да тръгне гладко. Много производители не откриваха своите профили, а при други те бяха с грешки.

Оказа се, че проблемът е с подадената информация от контролиращите лица, която в голямата си част беше с пропуски и неточности.

В крайна сметка с удължаване на срока до 1 март 2020 г. от Министерството на земеделието успяха да задействат качването на всички профили в системата и да пристъпят към отстраняването на грешките. 7 контролиращи лица са в процедура по налагане на парична санкция, заради направените пропуски.

Без профил в биорегистъра, производителите на практика не могат да функционират легално, да получат плащания от Кампания 2019 и да заявят плащания за Кампания 2020, която започна на 1 март тази година. Затова и притеснението сред производителите нарастваше с приближаване на крайния срок.

Сред 53% отговорили, че се тревожат заради работата на новата система, най-много са тези, които смятат, че тя като цяло не работи добре - 27% от всички запитани.

От участниците в анкетата 15% все още не са имали профил в биорегистъра към момента на провеждане на допитването, а за 11% информацията вече е била качена, но с грешки.

По-малката част от включилите се в анкетата - 37% са заявили, че не се притесняват от забавянето на биорегистъра. По-голямата част от тях - 20% от всички отговорили, не са биопроизводители.

15% от участниците в допитването вече са имали качени и коректни профили в системата и са били спокойни за работата на платформата, а 2% са изразили увереност, че и да има грешки, те ще бъдат отстранени навреме.

6% от далите отговор на въпроса са изказали мнение, че им е трудно да преценят дали забавянето на биорегистъра е притеснително, или не.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Биорегистър: Едва 40% от производителите са въведени

Биопроизводителите имат 10 дни да коригират профилите си в регистъра

Биофермерите чакат писмо за профил в Електронния регистър до 14 февруари