В биорегистъра са попълнени коректно данните в профилите на едва 40% от биооператорите, съобщи днес заместник министърът на земеделието Чавдар Маринов. Това са 2 516 от общо 6 237 оператори, като над 5 900 от тях са фермерите. Информацията на само 5 от общо 14 контролиращи лица е изчистена, предстои да се запълнят пропуските в данните и на останалите 9. 

Биопроизводителите имат 10 дни да коригират профилите си в регистъра

Всички контролиращи лица са подали исканата за биорегистъра информация, но тя е пълна с неточности и липси. Масова грешка е неприкачване на договорите за контрол на биооператорите, но има и непопълнени полета, несъотвествия и други, обясни Маринов. Затова в момента се работи усилено за коригиране и изчистване на данните. Поради тази причина се получава и забавяне от предварително обявеният срок 14 февруари, в който системата трябваше да бъде готова, а фермерите да получат електронни писма за потвърждение на профилите си.

Контролиращите лица, които са задължени да качат данните за операторите, за които отговарят, ще бъдат санкционирани за неточна информация. Санкцията е до 5 000 лв., а за по-тежки нарушения ще бъдат наложени и по-серозни мерки, дори отнемане на лицензи.

Въпреки това Министерството на земеделието и фирма "Информационни системи", която разработва регистъра, ще се постараят системата да тръгне до 1 март, когато започва Кампания 2020. А ако се налага, впоследствие ще бъдат добавяни липсващите договори.

Важното е дотогава те да бъдат подадени от контролиращите лица иначе рискуват отнемане на разрешителните.

Чавдар Маринов призова земеделските производители да бъдат спокойни, да очакват електронните писма от системата и да си погледнат профилите, ако вече имат такива. При установяване на грешки, има поле, в което могат да напишат бележка до контролиращото лице, което да промени параметрите.

Министерството е въвело горещия телефон 02 985 11 258 за подобни случаи, на който винаги отговаря дежурен служител.

Регистърът на биопроизводителите беше въведен миналата година. Присъствието в него е задължително условие за фермерите, за да получат плащанията си по мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2019 г. 

Това е необходимо и за да могат да подадат заявления за получаване на подкрепа по мярката за 2020 г. Данните за фермерите се подават от 14-те сертифициращи лица в системата, а после се обработват и качват от оператора на регистъра.

След като информацията за биопроизводителите е качена в системата, те получават съобщение на подадената от тях електронна поща. В 10-дневен срок те са длъжни да проверят данните и да ги потвърдят, ако са верни или да сигнализират за необходима корекция.

Срокът, в който фермерите трябваше да имат работещи профили и да получат електронни писма от системата беше неколкократно удължаван. Последната обявена дата беше 14 февруари.

"Това поражда напрежение в сектора. От половин месец от общинските земеделски служби звънят на хората и ги предупреждават, че първо до 10 февруари, после до 14-и ще им бъдат качени данните в регистъра и те ще имат 10 дни да ги потвърдят. Данни обаче няма и ако това бяха реални срокове, хората вече щяха да са в нарушение", обяснява Веселина Ралчева, член на управителния съвет на Българска асоциация биопроизводство.

Биоземеделците алармират, че малцината, които вече имат профили в системата, отчитат грешки в тях, а корекцията им отнема много време.

"Нашите животни са въведени в животновъден обект, който се намира на 2 000 м н.м. височина и във момента има 2,5 м сняг. Няма как животните да са там. Те са си тръгнали с пътен лист, с инспекция и протокол от НП "Рила", че са напуснали ноември 2019 г. Защо излизат там?", пита се Благовеста Василева от "Дивата ферма".

При предходен опит за отстраняване на дребно несъответствие в профила ѝ, на Василева са необходими два месеца комуникация с институциите, докато бъде извършена корекцията. Затова биопроизводителите се тревожат как при този темп на попълване на профилите и грешки в системата, тя ще може да заработи до 1 март.

"Въз основа на тези данни трябва да бъде изготвен биослой, който ще бъде основата за кандидатстване и поемане на нови ангажименти от биофермерите. Другият проблем е с плащането на вече поетите ангажименти, които също ще се сравняват с този регистър. Това сравняване между регистъра на ДФЗ и регистъра на МЗХГ, не е лесен процес и вероятно пак ще забави много плащанията за биологично земеделие", казва Веселина Ралчева.

Информацията в голяма част се въвежда на ръка, поради което вероятно ще има много грешки, когато профилите на биофермерите най-накрая бъдат качени в регистъра. Не е ясно колко време ще отнеме те да бъдат изчистени.

Биопроизводителите недоумяват защо за Кампания 2019 г. институциите изискват да извършат плащанията след потвърждение и през 2020 г. на подадената миналата година информация.

"Броят на животните е динамичен - едни се раждат, едни умират, други се разболяват. А ние сега трябва да въведем старата информация и да потвърдим старите животни - това не е реално. Един вид - ние ще трябва да лъжем - да потвърдим, че това са нашите животни. Но те в момента не са толкова", казва още Благовеста Василева.

Според земеделците, системата е измислена много сложно. Тя генерира нови уникални номера на парцелите, които са различни от БЗС номера, който интегрира ИСАК, който пък на свой ред е различен от КВС номерата от реалния регистър на земеделските имоти. Това води до ненужно ангажиране и администрация за биопроизводителите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

За мярка 11: Плащането и кандидатстването ще става по новия биорегистър

Къде са резултатите от проверките в биопроизводството?

На дъното сме по биоплощи, но пък с рекорден растеж