Единствената разлика между белите и кафявите яйца е в цвета на черупката, а той е свързан най-вече с това каква порода е кокошката. 
 
 
Белите кокошки носят бели яйца, а кафявите и черните – кафяви яйца. Има и породи, които снасят синкави и синкаво-зеленикави яйца.
 
В някои случаи може да се забележи, че кафявите яйца са по-големи от белите. С това обаче различията свършват и оттук нататък за качествата на яйцата имат значение това колко са пресни и как са съхранявани.
 
За хранителните свойства на яйцата, които сте купили, може да разберете като счупите едно сурово яйце и проверите какво се крие под черупката. Пресните яйца имат добре оформен, кръгъл жълтък и стегнат белтък. Малките белезникави нишки, които държат жълтъка, са ясно изразени и стегнати също. Цветът на жълтъка няма значение – той се определя от това с какво е хранена кокошката.