Европейската система за бързо реагиране RASFF - Сигнали за безопасност на храните и фуражите, обяви пет случая на внос на пилешко месо със салмонела от Полша в България, стана ясно от публикации в електронната платформа.

Откриха пропуски в самоконтрола на птицефермите

„Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар“, съобщи д-р Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред БНР.  

По думите й част от месото е иззето, като засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители. В европейската платформа статусът на заразеното месо е описан като „изтеглено от пазара“.

„По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България, като засегната страна, вече сме получили 16 такива нотификации“, каза д-р Кремена Стоева.

Тя не уточни кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране, но във всеки от случаите Агенцията по храните е предприемала мерки. Независимо от това огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България.

След обявленията в RASFF самата фирма вносителка на пилешкото месо е започнала да изтегля съмнителната стока от търговската мрежа у нас.

Специалисти припомниха, че салмонелата не е устойчива на високи температури и при добра топлинна обработка на месото няма риск от зараза.