Министърът на околната среда на Чехия Ричард Брабек заяви преди дни, че в Чешката република се наблюдава най-силната суша за последните 500 години. Запасите от водни ресурси са на предела, пише Reuters.

Сушата мъчи и овощарите в Русенско

Карта, предоставена от министерството, показва, че едва 0,1% от територията на страната е с нормално ниво на влага в почвата в средата на април. Силна е сушата на две трети от територията на Чехия.

От 2015 г. сушата е постоянен спътник на местните фермери. Температурата на въздуха постоянно се показва, а количеството на валежите намалява.

Ние преживяваме безпрецедентен период на суша – както по продължителност, така и по въздействие, казва Брабек.

Експертите търсят отговор на създалата се критична ситуация в годините назад. През комунистическата епоха в резултат на принудителната колективизация земеделските земи са обединени и между тях не са оставени никакви прегради. Това значително е понижило способността на ландшафта да задържа вода. Така днес трудно се поддържа устойчиво ниво на водата.

Сушата и по-високите температури на свой ред допринасят за разпространението на корояда, който през 2019 г. порази страната. Щетите от вредителя са оценени на 1,7 млрд. долара.

В момента Министерството на околната среда на Чехия води преговори за заделянето на допълнителни 139,90 млн. долара в борбата със сушата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка суша в Добруджа: Зърното е в опасност

Агропрогноза: Ще става ли времето за сеитба и пръскане?

Безплатен метеорологичен център ще следи времето на Балканите