През последните седем дни на много места в страната бяха регистрирани отрицатeлни минимални температури и се образуваха слани, което нанесе повреди по напредналите в развитието си овощни видове, коментира агрометеорологът Драгомир Атанасов.

Април: Хладно начало и валежи, забавя се сеитбата на слънчогледа

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) най-пострадали са овошките в района на Видин, Монтана, Кнежа, Велико Търново, Разград, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Казанлък, Чирпан, Хасково.

Значителните валежи в Южна България преовлажниха горните почвени слоеве. Най-много дъжд до 60 литра/кв.м падна в района на Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Чирпан.

През следващия 7-дневен период средноденонощни температури ще се покачат и ще бъдат над биологичния минимум, който е необходим за нормалното протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. 

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

При пшеницата в Североизточна България ще протича масово фаза на вретенене. Фазите братене и преход от братене към вретенене ще се наблюдава при посевите в районите от Централна България.

При рапицата ще се наблюдават фазите образуване на разклонения и формиране на цветни пъпки (бутони). 

„При температура на въздуха над 15 градуса рапичният цветояд се активизира и започва да напада посевите, намиращи се във фаза цветен бутон, поради което трябва да се следи за появата му“, предупреждава агрометеорологът.

Овошките са във фазите набъбване и разпукване на пъпките и фаза цъфтеж. Не се прогнозират опасни минимални температури на въздуха.

През периода се прогнозират подходящи условия за довършване на сеитбата на слънчогледа и за обследване на посевите от пшеница за наличието на болести и неприятели, като брашнеста мана, вредна житна дървеница, обикновена житна пиявица. 

Времето ще бъде подходящо и за растителнозащитни мероприятия в овощните насаждения и зимните посеви, прогнозират от НИМХ.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Прогноза за времето – как да я използвате оптимално?

Опасност от наводняване на нивите в Пловдивско

Агропрогноза: Кога живакът тръгва нагоре?