Валежите през последните седмици се оказаха крайно недостатъчни за някои региони на страната, като положението е особено тежко в Добруджа, отбелязват стопаните.

Пандемията: Нови трусове на световния пазар на пшеница

Масивите с пшеница в Североизточна България започват да съхнат заради недостига на влага, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов пред БТА.

Засушаването обхваща цялата Добричка област, която традиционно произвежда най-много хлебно зърно в страната, както и райони в областите Силистра и Варна.

При обичайни 400-500 литра на квадратен метър валежи за есенно-зимния период в Добричкия регион от миналия септември досега са паднали 4-5 пъти по-малко, посочва председателят на браншовата организация. Масивите са започнали да пожълтяват и самите корени на посевите съхнат.

Ще изчакаме още известно време дали ще паднат значими стопански валежи, но зърнопроизводители в Добричко вече сигнализират, че са готови да разорават площи с пшеница, за да ги засеят с пролетни култури с надеждата, че по-късно ще завали, каза Костадинов.

НАЗ е информирала за проблема Министерството на земеделието, за да бъдат подготвени комисии, които да обходят пропадналите площи.

В Добричка област масивите с хлебната култура през тази година достигат близо 1,3 млн. декара, но от бранша не се наемат да правят прогноза за очакваните добиви. В останалата част на страната, където паднаха валежи, пшеничените посеви са в много добро състояние, допълни Костадин Костадинов.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Опасност: Възможни проблеми за реколта 2020

Оптимизъм сред зърнопроизводителите

Зърно: Русия подготвя големи доставки за Саудитска Арабия