Уеб платформа ще помага на земеделските производители, като прогнозира опасни метеорологични събития. Тя е на разположение на binca-bg.eu, съобщиха от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ).

Градушките откриха сезона

Платформата ще дава информация за хода и изменението във времето на интегрираната водна пара, налягането и температурата над районите, където са разположени Глобалните навигационни сателитни системи (ГНСС), станции на Софийския университет и ИАБГ.

Предвиден е едногодишен тестов период на платформата.

От Агенцията за борба с градушките припомнят, че географското положение и местният климат определят България като една от страните в Европа с висока честота на опасни метеорологични явления, като градушка, наводнения, гръмотевици. Поради локалния им характер е трудно да се направят надеждна оценка и прогноза.

Тъй като платформата може да даде допълнителна информация за наличното количеството водна пара в атмосферата, получено от ГНСС, тя ще помогне в прогнозирането на опасни метеорологични събития. 

Платформата ще дава и тридневна числена прогноза за полето, посочвайки температурата, облачността и валежите над страната.

Освен специализирана метеорологична информация всички граждани, включително и земеделските производители, ще могат да получат информация в реално време за радарната отражаемост и едночасови количества валеж от радарната мрежа на ИАБГ.

Българският интегриран продукт за свръхкраткосрочна прогноза – БИНКА, е част от проект „Оперативен сървиз за опасни метеорологични явления за район Балкани-Средиземноморие – BeRTISS“. Той се реализира в рамките на транснационалната програма „Балкани – Средиземно море 2014 – 2020“.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери подхождат резервирано към компенсационния фонд за градушките

Защо фермерите спряха Закона за борба с градушките?

След градушките: Стопани търсят обезщетения за хиляди декари