Испански производители на чесън успяха да си върнат загубените позиции на местния пазар, но и да разгърнат експорта си в Европа, надвивайки конкурентите от Китай, съобщава FreshPlaza.

20 печеливши култури за малки ферми

Преди време земеделците в Кордоба унило съобщаваха за нашествието на китайския чесън, който буквално запълваше щандовете в магазините, успешно конкурирайки се с местния продукт по цена. Вкусът на китайския аналог не бил същия като на испанския, който се възприемал като кулинарно наследство. Той обаче бил по-евтин.

За да се справят със ситуацията, производители в Кордоба обединили усилия. Увеличили площите с чесън и започнали да работят върху подобряване на маркетинга. В резултат на това те отново са в играта.

Заради извънредната ситуация началото на кампанията по прибиране на чесъна в Кордоба бе отложена. Нямаше достатъчно работна сила. Сега обаче проблемът бързо е преодолян, споделя Мигел дел Пино, президент на Национална асоциация на производителите на чесън.

Днес ние прибираме рекордна реколта от испански чесън с много високо качество, допълва той.

С изключение на няколко неголеми ферми, производителите разполагат с достатъчно работници за механизирано прибиране на реколтата и обработката й. Ако по-рано работниците идваха в Кордоба от Румъния и Мароко, то в настоящите условия фермите разчитат на самите испанци.

Що се касае до пазарната стойност, Мигел дел Пино с оптимизъм казва, че „първият чесън, който попада на рафтовете на магазините в Европа, е от Кордоба". В тази провинция за момента местните производителите отглеждат достатъчно чесън за покриване на потребностите на местния пазар, като останалите 90% от продукцията се изнасят.

В началото на кампанията испанският чесън няма фиксирана цена. Предвид факта, че китайският чесън, на който се падат 83% от световното производство, се доставя в ЕС не по-рано от юли и обемите му са ограничени, то на практика на пуст пазар земеделските производители могат да получат премиални цени.

Съгласно данни, публикувани от правителството на Андалусия за 2017 г., в провинцията Кордоба се произвеждат 31 174 тона чесън.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговска верига предлага „Зелена кутия“ с продукти на местни фермери

Ставките за плодове и зеленчуци – вижте ги!

Неприятели при чесън лук и праз