Производителите на чесън в района на Търговище отчитат успешна година с качествен продукт и добри добиви. Притесненията им са свързани главно с честите кражби на реколтата от полето, съобщава БТА.

Кои български плодове и зеленчуци са в отстъпление?

Фермерите от търговищкото село Пробуда отдавна са се доказали в производството на чесън. Вече 30–40 години въдят специален сорт, който се слави с вкусовите си качества. Тенденция е обаче декарите да намаляват. 

За да уважат труда на стопаните от селото от местното читалище подготвят Празник на чесъна. Запланувани са кулинарна изложба, фермерски базар и концерт на самодейци от околията.

„Отглеждането на чесън е трудоемък процес. Някога имаше организирано изкупуване заради по-големите количества, днес всеки производител си търси сам пазар,“ обяснява организаторът Анета Кирчева.