Една от най-големите търговски вериги на дребно в Румъния направи важна крачка в полза на румънските фермери. Carrefour пусна на пазара „Зелена кутия“, в която са комбинирани 25 сезонни зеленчуци от местни производители.

МЗХГ: Подкрепата за „Плодове и зеленчуци“, събрана на едно място

Цената на кутията е 19,99 леи (8 лв.). За всяка кутия, продадена до 15 май, Carrefour ще дари равностойността на 25% от стойността й на проекти, посветени на стимулирането на местни производители, съобщава Agrointel.ro. Ако тази инициатива пожъне успех, тя ще бъде разширена за в бъдеще, смятат румънските медии.

„Зелената кутия“ може да бъде купена на място или онлайн. Отваряйки я, румънските потребители получават зелен лук, спанак, зелена салата, копър, магданоз, репички, чесън и други сезонни продукти.

В момента малките земеделски производители се намират в труден период. Те поемат основната част от кризата. В условията на пандемия, която промени навиците на потребителите, и на фона на излишък от производство, местните фермери няма да останат със зеленчуци на полето или в складовете, информират от търговската верига. Тя се ангажира да продължи да купува местно производство продукти на справедлива цена.

Всички продукти в „Зелената кутия“ се доставят от румънски ферми, някои от които се занимават с биологично земеделие. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

Временно затварят пазари на производители