Тази година производителите на чесън в Турция заложиха на по-малка реколта. Това се дължи на факта, че миналогодишната реколта бе обилна и това понижи драстично цените. Предвид по-малкото количество чесън, което се очаква през този сезон, логично е цените да тръгнат нагоре, пише FreshPlaza.

Може да успеете с гъби шийтаке, стига да знаете как

Ограничените количества означават, че след покриването на потребностите на вътрешния пазар ще остане малко продукция за износ.
Керем Балту се занимава с износ на чесън вече над 30 години. Той смята, че този сезон е трябвало да бъде най-добрият в историята на турския чесън, но нещата не стоят така.

Тази година качеството на чесъна е по-добро от всякога, тъй като времето беше на наша страна. За нещастие всяка година фермери се отказват от производството му. Това се дължи на покачващите се разходи за труд и торене. Все по-трудно става излизането на печалба, казва Балту.

Намаляването на фермерите, произвеждащи чесън, оказва пряк ефект върху износа.

Турският чесън е много важен в страната, тъй като има силен вкус и аромат. След като продукцията ще се предлага с 50 цента по-евтино от миналата година, съмнявам се, че ще има достатъчно чесън за износ. Това означава, че цените за външните пазари категорично тръгват нагоре, допълва Керем Балту.

Основно Турция продава чесъна си в европейските страни – Полша, Франция, Украйна и Италия. Целта занапред е да се навлезе на пазара на Великобритания.

Отглеждаме 4000 тона чесън годишно. Трябва да се конкурираме с Испания, Китай и Египет, които предлагат продукцията си на по-ниска цена. Европейците обаче ценят качеството пред цената. За пресния чесън в Турция цената в момента е около 1,5 евро на кг, допълва Балту.