Върху 1,9% от земеделските земи в Европейския съюз (34 млн. дка) се отглеждат плодове. За зеленчуци пък е заделена 1,2% от цялата обработваема земя (22 млн. дка). Това сочи статистика на Eurostat, която се основава върху данни за 2017 г.

Кои български плодове и зеленчуци са в отстъпление?

Европейските ферми с овощни градини са около 1,5 милиона, а тези, които отглеждат пресни зеленчуци, са близо 0,8 милиона.

Най-много земи за плодове е заделила Испания. Нейните 14 млн. дка са 40,1% от общия брой на ЕС. Италия пък е най-големият производствен район за зеленчуци с 4 млн. дка, или 17,8% от общата площ в ЕС.

Бадемовите овощни градини са на почит в Испания

Европейските фермери отглеждат бадеми на 7,4 млн. дка, което е 22,5% от общата площ на плодовете в ЕС. Откриваме 82,5% от тези бадемови градини именно в Испания. 

Най-големи са ябълковите градини на Полша

Европейски ябълки се отглеждат на 5,2 млн. дка, или на 15,5% от общата плодова площ на ЕС. Почти една трета от ябълковите овощни градини са в Полша (31,1%).

Eurostat: Големина на площите за плодове и зеленчуци в ЕС за 2017 г.

Доматите са най на широко в Италия

Червеният зеленчук се отглежда на 2,4 млн. дка в целия ЕС, което е 10,8% от общата площ на пресни зеленчуци. Италианските производители обработват най-много земи с домати в ЕС, или 38,4% от общия брой на ЕС. Следват Испания, Румъния, Португалия.

Вторият най-широко култивиран зеленчук е лукът, който се отглежда на 1,8 млн. дка, или 8,1% от общата зеленчукова площ. Тук първенец по големина на площите е Холандия, която със своите 19% заема почти една пета от общата площ на лука в ЕС.

Къде сме ние?

Данните за 2017 г. сочат, че България не попада в топ 5 нито на производителите на плодове, нито на зеленчуци. Добрата новина е, че се появяваме в статистиката за доматите.

Приносът на доматите към общата стойност на пресни зеленчуци, произведени във всяка държава членка през 2017 г., варира значително, но е най-висок в Полша (41,9%) и България (34,2%).