Качествени фермерски продукти и различни видове чистопородни животни ще има в трите дни на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023.

С екологично чисти и приготвени в духа на българската традиция млечни и месни продукти в специализирано изложение ще се включат животновъди от цялата страна. Сред вкусните и здравословни фермерски храни ще има истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, извара и бутикови млечни продукти, които всеки малък производител прави по собствена рецепта с гарантирано качество.

В специално обособен кът със свои продукти ще се представят животновъди от Смолян и Родопите. В изложението фермери - членове на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация ще могат да се включат безвъзмездно, а за всички техни колеги от страната, които искат да покажат своите продукти на
мащабното събитие на роженските поляни ще има преференциални условия. На място ще може да се видят и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки
специалитети.

По време на събора от 14 до 16 юли ще могат да се видят и различни видове чистопородни животни - овце, кози, овчарски кучета, говеда, биволи и коне. Акцент ще са местните породи, които са добре приспособени към условията и средата на Родопите и са част от „живото” богатство на планетата.

„Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

От 14 до 16 юли на роженските поляни ще има фолклорен конкурс, изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, мобилната музейната експозиция „Духът на Родопите. В програмата на събитието са включени конни атракции, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби и хоротеки.

Различни забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница.

Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит монумента на българското знаме – 111-метровия пилон „Рожен“, на който ще се извиси националния флаг. Официалната церемония ще е грандиозен спектакъл с 1000 участника и шоу-заря.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Медийни партньори на изданието през 2023 година са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, радио "Веселина“.