При вноса на зърнени култури от страни извън Европейския съюз през черноморските пристанища да се прилагат по-ниски мита, валидни при разтоварване в средиземноморските пристанища – за това настояват България и Румъния. Предложението е направено на последното заседание на управителния комитет по Общата организация на земеделски пазари (УКООЗП), проведена през декември в Брюксел, съобщиха от министерството на земеделието.

Ако искането бъде одобрено, митата при внос на царевица от САЩ, Бразилия, Нова Зеландия и др. ще бъдат с 3 евро на тон по-ниски от традиционните. Целта е да се облекчат не само българските търговци на царевица, но и да се насърчи вносът на зърно през българските и румънски пристанища, обясниха от агроминистерството.

Предложението може да влезе в сила, ако всички страни членки одобрят съответните промени в еврорегламента, регламентиращ преференцията за пристанищата от Средиземно море. Възражение срещу това искане имат Холандия и Австрия, затова то ще бъде обсъдено на следващото заседание, насрочено за средата на януари т.г./ Дневник