След като Русия напусна Черноморското споразумение и нанесе поредица от атаки по морските пристанища на Украйна, такива последваха и по река Дунав.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

„За първи път от началото на войната Москва атакува дунавските терминали“, каза анализаторът Андрей Сизов.

„Според нас това е по-важно събитие от атаките срещу пристанището в Одеса, които така или иначе се очакваха. В момента Дунав е най-важният експортен маршрут за украинското зърно“, добави Сизов. 

Несигурното бъдеще на Украйна, накара страната и света да заложат големи надежди върху важните пристанища на река Дунав в Рени и Измаил, на границата с Румъния.

Mестните търговци на зърно, включително Nibulon и Kernel, разшириха капацитета си в тези пристанища в отговор на руската морска блокада.

„Тези пристанища са най-важната надежда на Украйна за износ на зърнени и маслодайни семена. Вярваме, че Украйна може да изнася до 2,5 милиона тона зърно и маслодайни всеки месец през тях. Това би било достатъчно за страната да изнесе по-голямата част от количествата за износ. Но за момента не е ясно какви са щетите и дали Русия ще прибегне до нови атаки в бъдеще“, каза Карлос Мера, анализатор в Rabobank.

Колко важни бяха тези пристанища за Украйна, показва и статистиката. През май тази година обемът на украинския износ на зърно през река Дунав достигна 2,2 милиона тона, което е увеличение с почти 900 000 тона в сравнение със ситуацията в края на миналата година. Тогава, тези доставки надвишиха износа през Черноморския коридор за май, тъй като проверките забавиха напускането на кораби от Черно море.

След като Русия нанесе прецизни удари по украинската страна на реката, на практика и тази врата остава затворена пред Киев. От друга страна, събитията облекчават регионалния натиск, причинен от конфликта. Румъния ще може приоритетно да обслужва собственият си експорт, а в България се очаква да бъде възстановено нормалното речно плаване, тъй като преди атаките, повечето речни съдове бяха пренасочени към зоната на конфликта и обслужваха украинското зърно. 


По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 235 евро/тон, фуражна пшеница – 223 евро/тон, царевица – 200 евро/тон, ечемик – 183 евро/тон, слънчоглед – 465 долара/тон.


За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!