Износът на пшеница от Европейския съюз през сезон 2023/24, който започна на 1 юли, достигна 5,84 милиона тона до 8 септември, което е спад от 27% спрямо 8,02 милиона тона, изнесена през същия период на предходния сезон, разкриват данните от доклада на Европейската комисия.

Що се отнася до вноса на мека пшеница в ЕС, той достигна 1,37 милиона тона към 8 септември, което е със 71% повече в сравнение със същия период на миналата година. Вносът на твърда пшеница регистрира грандиозен ръст от 1349% до 473 500 тона, от само 32 700 тона преди година. Вносът на ечемик достигна 540 800 тона, което е ръст от 37%.

Потокът от евтина руска пшеница на световния пазар, съчетан със силния щатски долар, продължават да бъдат основни пречки и пред износа на пшеница от САЩ. Валутата на Русия падна рязко, с 30% от началото на годината, поставяйки руския износ без конкуренция и натискайки световните цени на пшеницата. 

agriniser_new

В момента Русия жъне почти рекордна реколта от пшеница с огромни остатъчни запаси от миналогодишната рекордна реколта. В Китай метеорологичната обстановка по време на жътвата повреди значителна част от местната реколта на пшеница, което със сигурност ще доведе до увеличаване на вноса в страната. 

С изключение на Русия и Китай съотношението между запасите и потреблението на пшеница в света е почти най-ниското в историята. Сушата значително намали предлагането на пшеница в Аржентина, Канада и Австралия. 
Украинската реколта от пшеница е далеч под стойностите преди войната, а след прекратяване на сделката в Черно море остава трудно достъпна за световния пазар. 

Слабото представяне на реколтата от пшеница в Северна Африка също ще доведе до по-голямо търсене на внос, както и забраната на Индия за износ на бял ориз. Мнението на експертите е, че забраната ще пренасочи търсенето на храни от ориз към пшеница в основните региони, като Югоизточна Азия и Африка.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!