Радостна новина за 2022 г. е, че секторът на месодайното говедовъдство у нас получи сертификати и възможен износ за Турция на две технологични групи – малки отбити телета и големи угоени животни. Определени са няколко депа, които събираха телета и имаха квоти, което определено раздвижи пазара.

„В момента има интерес и за юници. Сагата продължава, защото за предишните две категории ни отне почти три години, за да договорим издаването на тези сертификати за износ към съседна Турция“, коментира за Агри.БГ Стоян Чуканов – председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Рекордно високи изкупни цени на говеждото месо бяха отчетени за първи път тази година през месеците май-юни, когато търговците не се пазаряха. Имаше сделки, които до тогава никога не се бяха случвали – 6 лв./кг за угоени животни на по 600-700 кг.

„Това бе поредното доказателство за невидимата ръка на пазара. Тогава новите телета бяха съвсем малки, а стопаните направиха ремонт на стадото през есента заради високата цена на фуражите. Угояването беше почти с отрицателна стойност, защото всеки гледаше да продаде телетата предходната година още на отбиване, тъй като цената на фуражите наистина много ни изненада“, обяснява Чуканов. 

В момента на пазара има доста ремонтни крави, тъй като приключи периодът на задържане, както и отбити телета, които натискат цените в посока надолу. Неговата прогноза е, че след зимата стопаните, които удържат на скъпите фуражи, ще получат добри изкупни цени, не по-ниски от 6 лв./кг.

„Определено има тенденция за увеличаване на бройките, тъй като много стопани се прехвърлят от млечното към месодайното направление. Има интерес за закупуване на животни, но фермерите като бройка не се увеличават толкова драстично. По-скоро се наблюдава окрупняване на стопанствата“, споделя браншовият представител.

Нови животни се купуват както от колеги, така и като внос отвън. До преди няколко месеца обаче, по време на Ковид пандемията, движението беше затруднено. Тогава се наблюдаваха вътрешни трансформации – стада намериха нови стопани.

„В нашата асоциация бройката на животните от породата Херефорд е по-голяма. Това се обуславя и от историческите фактори, защото навремето са внесени експериментално две стада с Херефорд от Канада. Това е първата порода, която е пробвана и развивана у нас. Хората ценят Бялата глава. Освен това има сериозни развъдчици с големи стада“, обяснява животновъдът.