Какви са изискванията на дините към топлината?

Подобно на краставиците дините са топлолюбиви растения. Оптимална температура за растежа и плододаването им е 25-30°С, но прорастването на прашеца и оплождането се забавят при температура над 32°С. На това се дължи често деформирането на плодовете. При понижаване на температурата под 10°С растежът им спира. Честите и продължителни застудявания влияят отрицателно върху кълновете, цъфтежа и образуването на плодовете.

Какви са изискванията на дините към светлината?

Дините са много светлолюбиви растения. При интензивно слънчево греене дават по-високи добиви, плодовете са с по-високо захарно съдържание и с по-добри вкусови качества. Засенчването на дините им влияе много отрицателно.

Сухоустойчиви ли са дините?

Дините са сравнително сухоустойчиви растения, особено след развличането на стъблата, когато вече са образували коренова система. От друга страна, те имат голяма листна повърхност и изпаряват много вода. На това се дължат значителните им изисквания към почвената влажност. Най-взискателни към влагата са в началото на цъфтежа, по време на цъфтежа и при нарастването на плодовете. Най-благоприятна влажност на почвата за отглеждане на дини е 70% от пределната полска влагоемност. Овлажняването на почвата обаче преди узряването на плодовете или през периода на масовите беритби причинява образуване на плодове с дебела кора, с ниско съдържание на захари, с груба и лошо оцветена месеста част, а зреенето се забавя.

Дините не понасят високата въздушна влажност - растенията се нападат от брашнеста мана и в дъждовни години дават ниски добиви. Силно страдат от суховеите.