500 дка бадемова гора и лозови масиви станаха жертва на поредния пожар, бушуващ в Сакар. Серия от пожари засегна земеделски площи през изминалото денонощие в различни райони на страната.

Нова цел на ЕС за климата: минус 55%

Пет пожарни екипа се борят с огнената стихия в Хасковско, която на 14 септември унищожи стотици декари земеделски площи, бадемова гора, лозя и горска растителност. По последни данни огънят е преминал през 3 000 дка площ.

Пожарът е възникнал между селата Йерусалимово и Оряхово в община Любимец по време на гроздобер, съобщават от областната администрация в Хасково.

Една от версиите, по които се работи, е, че непредпазливост на гроздоберачи е предизвикала пожара.

През нощта булдозер на МВР е правел просеки и огънят вече е локализиран и овладян. На място остават дежурни екипи от огнеборци.

Малко след полунощ е избухнал пожар и на границата ни с Турция между свиленградското село Дервишка могила и тополовградското Планиново. Теренът е труднодостъпен и гасенето на огъня се извършва на ръка от пожарникари, горски служители и огнеборци. Засега пожарът е низов и няма сериозни поражения.

По същото време седем пожарни коли гасиха две огнища на полски пожар в района на селата Карабунар, Виноградец и Памидово, съобщи говорителят на полицитя в Пазарджик, цитиран от БТА.

Огънят е обхванал лозови масиви, сухи треви и стърнища.

Гасенето било силно затруднено от бързия и поривист вятър с чести смени на посоките и много сухо време.

Продължава борбата с огнената стихия край радневското село Полски Градец, на границата между Старозагорска и Хасковска област. Пожарът все още не е овладян напълно, бушува между селата Полски Градец, Мъдрец и Светлина, а впоследствие се е разпространил и към Владимирово, съобщава Дарик.

На 15 септември у нас е в сила е екстремален индекс за пожароопасност в 26 области.

Опасно горещо с условия за пожари ще бъде в областите: Видин, Монтана, Враца, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазараждик, Русе, Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен и Разград.