Минус 55% що се отнася до опазването на климата, Европейският съюз е на път да определи курс, който ще засегне живота на почти всички европейци през следващите десет години. 

ЕК прие „От фермата до трапезата“: 20% по-малко торове, 50% по-малко пестициди

В „целевия план за климата“, който стана публичен през уикенда, Европейската комисия се застъпва не само за намаляване на парниковите газове с 40% под нивото от 1990 г., но до -50%  до 2030 г.

Това означава например: повече залесяване, по-ефективно земеделие и т.н. В идеалния случай стратегията трябва да превърне Европа в модерен, зелен пионер за по-благоприятна за климата глобална икономика.

Не всички обаче са убедени в това. В Германия министърът на транспорта Андреас Шойер (CSU) и автомобилната индустрия предупредиха за „прекомерни стойности“ през уикенда. Германската търговско-промишлена палата (DIHK) също се опасява, че германските компании ще бъдат претоварени.

Предложението за целта от 55 процента все още не е официално. Шефът на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен ще посочи целта си в сряда, 16 септември в Европейския парламент. Поради това Комисията не пожела да коментира „целевия план за климата”, пише schweizerbauer.ch.

В резюме от 24 страници, Комисията обяснява подробно защо оценката трябва да бъде повишена до 55 процента. 

"Амбицията на ЕС да намали парниковите газове до 55 процента до 2030 г. е осъществима и полезна за здравето, просперитета и благосъстоянието на нашите граждани", се казва в нея.

Неизбежно изменение на климата

Неизбежните климатични промени трябва да продължат възможно най-бързо, особено след като ЕС вече се ангажира да стане „климатично неутрален“ до 2050 г. Според ЕК, парите за това ще дойдат от плана за възстановяване до 750 милиарда евро след кризата с COVID-19.