И през тази година, по време на СТЕКСПО 2019, бяха селектирани най-добрите животни в България. 

Среща с Йордан Василев: Как се подготвят животни за аукцион?

В рамките на търговското международно изложение за месодайно животновъдство се проведе Национален шампионат, който открои най-добрите животни в различни категории. Освен елитна генетика, присъстващите имаха възможност да се насладят на експертизата на Крейг Гъфи от САЩ - първият американски главен съдия на професионално събитие за говедовъдство у нас.

Крей Гъфи е родом от Канзас, като там той е съдружник във ферма за животни Абердийн Ангус. Стопанството се управлява от цялото му семейство. Освен почетен съдия, Гъфи изнесе и лекции за подбор на женските животни в стадата.

В националния шампионат участваха мъжки и женски животни от породите Абердийн Ангус, Симентал и Блонд д’ Акитен. 

Най-доброто животно от породата Абердийн Ангус беше бик, собственост на Николай Димов от фермата в ямболското село Стефан Караджово - Агролес Димов.

Второто представено и откроено животно беше от породата Симентал. Победител стана бик, собственост на Димитър Димов от фермата ЕТ Агроном Димитър Димов. Животното тежи над 700 кг.

Най-добрият представител на изложението от породата Блонд д’ Акитен всъщност беше и най-голямото от представените. Бикът, собственост на ЗП Стефка Боева от ломското село Ковачица, е с тегло около 900 кг. 

Всички качества и негативи на животните бяха коментирани на живо от Крейг Гъфи. 

„На този шампионат търсихме стабилност в походката на животните. Заедно с това е много важен признак задният крак да стъпвам там, откъдето предният се е вдигнал. Ъглите на предния крак, предната плешка също са важни”.

И трите животни от различни месодайни породи получиха награди.

Шампионатът продължи с конкурс за юници. На ринга бяха представени три животни от породата Абердийн Ангус. Експертът класира победителите спрямо екстериора им.

Визитата на Крейг Гъфи в България все още не е приключила. От АРМПГБ организираха провеждането на няколко уъркшопа в месодайни ферми. Там експертът ще може да се срещне с фермерите и да се сблъска с условията на отглеждане. Едни от основните теми, които ще бъдат дискутирани на откритите уроци са селекция на юници за ремонт на стадото, телесно състояние на животните, преценка на продукцията, развъдни решения, случни планове и подбор на подходящи разплодници, както и пасищен мениджмънт.