Аукционите за елитни животни са слабо познати у нас, докато в редица държави организацията на професионални пазари за селскостопански животни е само част от историята на развитието на сектор “Животновъдство”. 

Кои животновъди няма да получат обвързана подкрепа?

България обаче вече полага основите за провеждане на подобен тип специализирани събития. Днес ви срещаме с Йордан Василев. Той е само на 26 години, но с голям опит в животновъдството. Родом е от Горна Оряховица, като в момента живее в малко селце в Централна Германия. Там той гледа говеда от порода Симентал, месодайно направление, от четири години. В момента Йордан е съдружник в развъдника Simmentaler Zuchtgemeinschaft Schwarz-Vasilev. Той се грижи за 15 животни – 8 крави, 3 юници, 3 телета и един бик. Кравите са на възраст между 3 и 7 години. Животните са генетично без рога. Отглеждат се оборно – пасищно, оградено с електропастир. Животните прекарват времето си навън от месец април до месец ноември. Във фермата се прилага единствено изкуствено осеменяване, като използват качествен генетичен материал от Германия. 

По време на СТЕКСПО 2019, Йордан Василев представи специално за Агри.БГ какви са тънкостите при подготовката на елитни животни за аукцион.

Оказва се, че изборът на животното, което ще участва в аукцион, е още от много ранна възраст, като факторите са няколко - спокойствие, коректните крайници на животното - екстериор и дневен прираст. Но ето как започва самата подготовка.

снимка: Личен архив


"Започвам подготовката в ранна възраст. Около втората седмица, започвам да връзвам телетата. Ежедневният контакт с хората допринася до голяма част за спокойствието им. Телетата се връзват всекидневно, докато се хранят по един час вечер в обора. Също така имаме и радио, което денонощно свири спокойна музика, за да може животните да свикнат по някакъв начин и с музиката. Тъй като на всяка изложба или аукцион има и музика. 


Радиото си свири постоянно още от раждането. Според мен, за да има успех на една изложба, е хубаво да се започне колко се може по-рано. Има хора, които нямат това време. Ние имаме малко животни. Има хора, които си връзват животните и ги дърпат с трактора. По този начин те се научават, че трябва да ходят след тях, обаче това го виждат клиентите. Голям плюс е животното да няма загрутка и докато телето ходи по ринга, въжето да виси. Това означава, че животното е спокойно и във всеки един момент ти трябва да му вдъхваш надежда. То трябва да знае, че с теб то е спокойно. С моето спокойствие допринасям и за това на животното. Например, ако това теле, което виждате до мен, съм го бил, то няма да се чувства сигурно на ринга в момента и ще го е страх от мен. В някаква екстремна ситуация, ако се случи, и аз съм до това животно и то ми има доверие, това е от голямо значение. Затова е и цялата тази подготовка от ранна възраст", обясни младият животновъд.

Според Йордан няма по-лесен път, той не откроява разлика между подготовката на мъжко и женско животно за аукцион. И при двете трябва да се подходи със спокойствие, търпение и внимание. 

"Биковете, които продаваме за разплод, е задължително да имат халка в носа за по-добро фиксиране, за сигурен транспорт. Халката е поради тази причина, защото носът е много чувствително място и телетата или бика могат да се коригират по-лесно", добави Василев.

Един път научено да участва в дадено събитие, животното придобива увереност. Това обаче не означава, че с него не трябва да се тренира повече. Най-важното е то да има добра подготовка и самият стопанин да се чувства сигурен в себе си и в животното на ринга.

Всичко това допринася за оценката на журито и съответно за цената, на която даденото животно би могло да се продаде.

"Спокойствието на животното е от голямо значение, дневният прираст, екстерирора и коректните крайници на животните - най-вече краката. Ако едно теле е 800 кг и краката му са О-образни или Х-образни, това значи, че то няма да живее дълго", добави той.

снимка: Личен архив

Когато говорим за аукциони за месодайни говеда, най-голямо значение има критерият “дневен прираст”, а именно колко добре наддава едно животно. 

"Дневният прираст е от голямо значение, защото месодайното направление е това. Например, ако някой иска да купи крава за мляко, той ще иска тя да дава, например, 40 литра на ден", категоричен е Йордан.

Прическата и подстригването на животните за аукцион също са важна стъпка.

"Първото нещо е комфортът на животното. Зависи обаче и къде се гледат животните. Ако се гледат в затворен обор, те трябва да се подстригват. Според мен животните подстригани изглеждат по-добре. Благодарение на подстрижката могат да се подчертаят и мускулите на животното. Има трикове - например този бик, главата му, като е разрошена и я подстрижа, но му оставя рошав врата - тази подстрижка ще направи вратът му да изглежда още по-дебел. Това е един плюс, мъжествено е.


След врата идват задните бутове, по 4 пръста отляво и отдясно на опашката за по-добро оформяне на задницата.


На моите животни им бръсна цялото тяло, на юниците 8 седмици преди изложбата, защото има машинки, които оставят черти", обясни Йордан Василев.

За всеки търг или аукцион има различни критерии, които често се препокриват. Най-важните изисквания са дневен прираст, омускуляване на животното, големина и възраст.

"Критериите са животните да са чисти, независимо дали са подстригани или не, да изглеждат добре и да отговарят на определените изисквания. Не може всеки да си закара всяка крава, трябва да отговарят на дадените изисквания", каза младият животновъд.

Кога обаче цената на едно животно може да скочи?

"Не е толкова да е излъскано, колкото да е спокойно животното. Спокойствието вдига цената. Ако хората се интересуват от дадено животно, искат определената генетика и са решили да го платят - те си го купуват. Ако е и спокойно, е по-добре, защото никой не иска див бик в стадото си", добави Василев.

При постъпването в обора на аукциона животните на всеки продавач се настаняват в боксове отделно от другите. Определянето на реда на продажбите става чрез жребий. Всяко животно или отделна, изравнена по показатели, група от животни (лот), се пускат последователно в предвидената изложбена площ. По време на дефилирането, на монитор, се показва информация за животното: порода, възраст, произход, тегло, както и начална тръжна цена. 

Купувачите започват наддаването и когато то приключи, на същия монитор се изписва номера на купувача, спечелил това наддаване, както и окончателната цена. Организаторите на аукциона записват офертата и номера на купувача, а животните се връщат в техния бокс. 

Снимка: Личен архив


"Това е и предимството на аукциона, защото там се събират повече хора, които искат да купят една и съща крава. Когато такива хора се съберат на аукцион, цената за дадено животно се вдига. Ако дойде един човек при мен в обора, той ми дава една цена. Няма конкуренция. 


Цените на Симентал в Германия на аукцион близо до нас за първото класирано животно е 5 500 евро, за второто 4 000 евро, за третото 3 4000 евро. Най-ниската цена беше 3 100 евро. 


Цените ги определя търсенето. Има ли хора на аукциона, които искат да купуват животни, има и добри цени. Ако няма хора - няма добри цени", разясни младежът.


Провеждането на търг се обявява много рано. Правят се каталози, като до един определен момент всички животни трябва да бъдат записани, за да попаднат в каталога и съответно да бъдат представени на търга. 

"Всяка година се организират няколко аукциона в Германия за месодайни животни. Всичките са известни. Хората имат сайтове, тези неща се оповестяват и всеки знае за какво става въпрос. В съюзите ни пращат писмо кога ще бъде аукциона, дали искаме да участваме и да попълним лист, за да можем да участваме", каза още той.

Аукционите обикновено са еднодневни, но могат да продължат и няколко дни, ако предлаганият брой животни е голям. След приключване на продажбите купувачите могат да приберат закупените от тях животни. Търговската къща, която е организирала търга, взема процент от продажната цена, а остатъкът се плаща на продавача.

Йордан Василев е оптимист, че подобно престижно събитие под формата на аукцион може да се проведе и у нас.

"Много съм очарован от събитието тук. Видях, че първият търг се е провел с цена от 4 200 лева, което за България, според мен, е чудесно. Честито на фермера. Ако има ентусиазирани хора, които и виждам, нещата ще станат скоро според мен.


За условията на България селекцията е ТОП. Има много европейска генетика. Бикове са вкарани от Германия, Ирландия и хората инвестират. То е това - инвестицията в дадено нещо. Ако искаш да изкарваш пари, първо трябва да инвестираш", заключи Йордан Василев.